fredag 29 april 2011

Patriks rökiga köttgryta

Vi har ju köpt på oss en åttondels ko, så det blir mycket kötträtter här hemma. Denna köttgryta har Patrik svängt ihop på egen hand, och passar bra både till klyftpotatis och ris.

Ingredienser 6 port

600 g nötkött (högrev, innanlår eller fransyska)
3 msk mjöl
2 msk smör
300 g basturökt sidfläsk i bit
6 st små steklökar
3 krosade vitlöksklyftor
1 morot
3 dl rödvin (kraftigt)
3 dl vatten
1 msk kalvfond
7 st hela vitpepparkorn
7 st hela kryddpepparkorn
3 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
2,5 dl matlagningsgrädde
1 paprika
Salt & peppar

Gör så här

Skär nötkött och sidfläsk i tärningar, ca 2 cm. Skala steklökarna och behåll dem hela. Hacka moroten i skivor.

Fräs sidfläsket i en gjutjärnsgryta. Lyft ur och lägg åt sidan. Fräs moroten, steklök och vitlök i fläskfettet. Ta bort grytan från värmen.

Vänd nötköttet i mjöl. Fräs nötköttet i smör i en separat stekpanna i omgångar.

Lägg allting i grytan. Lägg i övriga ingredienser utom matlagningsgrädden och paprikan. Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 1,5 h.

Skär paprikan i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med matlagningsgrädde. Låt puttra 10 min till. Servera med potatisklyftor eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar