söndag 3 juli 2011

Fläskfilé med kronärtskocksdressing

En bra rätt när man har gäster över på besök. En fördel är att rätten serveras ljummen och att den därför även passar in i en buffé.

Ingredienser 4 pers

700 g fläskytterfilé
1 msk smör
1 msk balsamvinäger
1 tsk flingsalt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
Kronärtskocksdressing:
1 burk kronärtskockshjärtan (260 g)
1 msk fransk senap
0,5 citronjuice
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 burk mini creme fraiche
0,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Garnering:
1 citron, klyftad
0,5 dl flagad parmesan
2 msk rostade pinjenötter
flingsalt & svartpeppar
0,5 kruka färsk basilika

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Hällöver balsamvinäger, salta och peppra. Lägg köttet i en ungssäker form och häll över smöret/vinägern från stekpannan och stick en stektermometer i köttets tjockaste del. Tillaga filén till 68 graders innertemp, ca 30 minuter.

Ta ut kötter och låt vila några minuter, Skär upp det i tunna skivor.

Häll av och hacka knapt hälften av kronärtskockorna i bitar. Blanda senap, citronjuice, vitlök och olja. Tillsätt minifraiche, salt och peppar. Rör i de hackade kronärtskockorna.

Lägg köttet på ett serveringsfat garnera med de återstående kronärtskockorna samt citronklyftor. Skeda över dressingen. Strö över parmesanost och pinjenötter. Strösla över salt och peppar, toppas med basilikablad. Servera med t.ex. färskpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar