fredag 1 juli 2011

Zuleikatårta

Marängbotten med nötter och smaskig citronfrisk smörkräm emellan.

Ingredienser 1 tårta

2,5 dl sötmandlar
4 äggvitor
2,5 dl florsocker
Citronsmörkräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 citron, rivet skal och saft
150 g smör
Tillbehör:
50 g flagad mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Mal mandeln i en matberedare. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt florsockret under vispning och fortsätt ytterligare ett par minuter. Vänd försiktigt ner mandeln.

Bred ut marängen på tre bakplåtspapper, till tre stycken rundlar (ca 24 cm i diameter). Grädda i 15 minuter.

Blanda äggulor, grädde, socker och citronskal i en kastrull. Sjud på medelhög värme under ständig vispning. Tag av från värmen då krämen tjocknat. OBS! Krämen får ej koka. Rör i smöret i klickar och tillsätt så mycket citronsaft som önskas (ca 2 msk tog vi). Låt kallna helt i kylskåp.

Varva marängbottnar och kräm direkt på ett tårtfat. Strö över mandelspån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar