fredag 25 november 2011

Pepparkakssnitt

Kolakakor kryddade med kardemumma, kryddnejlika, ingefära och kanel blir oemotståndligt goda! Köp färdig pepparkakskrydda eller blanda egen enligt receptet nedan.

Ingredienser ca 30 kakor

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
0,5 tsk bikarbonat
2 dl mjöl
1 msk pepparkakskrydda

Pepparkakskrydda:
2 msk malen ingefära
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk kryddnejlika
ev. 1 tsk malda pomeransskal

Lägg alla ingredienserna till pepparkakskryddan i en burk. Stäng locket och skaka.

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. 

Blanda smör och socker en stor bunke. Tillsätt vaniljsocker, sirap, pepparkakskrydda och mjöl som först blandats med bikarbonat. Rör samman till en jämn deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig.

Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en 25 cm lång rulle och lägg bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna något med fingertopparna. 

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Skär sneda snitt när kakan har svalnat något. Lägg över snittarna på ett galler för att kallna helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar