onsdag 9 november 2011

Chokladcheesecake med hallon och blåbär


Krämig, tydlig chokladsmak, med en hint av kaffe och inte för söt. Denna kaka är något av det bästa som producerats i vårat kök! Cheesecaken behöver dock några timmar att sätta sig, så gör den en dag innan den ska ätas!

Ingredienser ca 12 bitar

Botten:
250 g Maryland double chocolate cookies
75 g rumsvarmt smör
Fyllning:
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche, 34 %
0,5 dl starkt kallt kaffe
200 g mörk choklad (70 % kakao)
2 ägg
0,75 dl strösocker
Tillbehör
Hallon och blåbär

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kakorna i en matberedare och tillsätt sedan smöret. Mixa lite till. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant. Om du ska föra över kakan på ett tårtfat, klä då botten med bakplåtspapper så blir den enklare att flytta.

Ställ in formen i kylen medan du gör fyllningen.

Rör samman philadelphiaost och creme fraiche i en stor skål. Blanda ner kaffet, lite i taget.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i mikro på svag värme eller över vattenbad. Rör ner den smälta chokladen i färskostblandningen.

Vispa ägg och socker poröst och blanda ner lite i taget i färskostsmeten. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Cheesecaken ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar sedan i kylen. Låt svalna och ställ sedan i kylen över natten.

Lossa formens kanter försiktigt och skär sedan i snygga bitar med en vass kniv. Servera med hallon och blåbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar