fredag 3 februari 2012

Grönärtssoppa med mynta och focaccia

En riktig färgbomb till soppa som både är lättlagad, god och spännande i smaken. Gröna ärtor, mynta och parmesan är verkligen ingredienser som passar tillsammans. Focaccia är ett italiensk långpannebröd som i nybakat skick är så nära brödhimlen man kan komma.

Ingredienser 4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk olivolja
2 kapslar grönsaksbuljong alt. 2 tärningar
1 l vatten
600 g gröna små ärtor, frysta
2 msk hackad färsk mynta
Salt och vitpeppar
Tillbehör:
1 dl grovriven parmesanost

Focaccia:
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 dl durumvetemjöl
5 dl vetemjöl
1 msk olivolja
0,75 tsk salt
Topping:
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt

Gör så här

Börja med focaccian. Smula jästen i en stor bunke och blanda med mjölken. Tillsätt mjölet samt olivolja och salt. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under handduk i 45 minuter.

Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut degen till en rektangel, ca 15x20 cm. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med olja och strö över salt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.

Gör soppan. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör och olivolja i någon minut. Tillsätt buljong och vatten. Koka upp. Tillsätt ärtorna och låt koka upp. Koka sedan soppan i 3 minuter på medelhög värme. Tillsätt myntan mixa soppan slät. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera soppan med parmesanost och skivor av focaccian med smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar