måndag 7 januari 2013

Albondigas med pankopanerade morötter


Albondigas är en vanlig tapasrätt i Spanien, men går finfint att äta som huvudrätt också. Såsen är mycket mättande, så därför räcker rätten till många. Vi testade på ett alldeles nytt tillbehör, nämligen pankopanerade morötter. Det blev supergott, men går såklart att utesluta.

Ingredienser 5-6 port

500 g blandfärs
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 gul lök, grovt riven
1 dl ströbröd
1 ägg
salt och peppar
olivolja

Mandelsås:
0,5-1 röd chili, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackad
2 msk olivolka
1 dl hackade skalade mandlar
500 g passerade tomater
4 sardeller
salt och peppar

Morötter:
2 stora eller 4 mindre morötter
0,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl pankoströbröd
1 msk smält smör
salt och peppar

Garnering:
Färsk persilja

Tillbehör:
Ugnsbakade potatisar
Sallad


Gör så här

Börja med såsen. Lägg vitlök, chili i en gryta och låt den steka lätt i olivolja. Tillsätt mandel och tomater och sist mosade sardeller. Låt det hela sjuda i en kvart, 20 minuter och smaka av med salt och peppar.

Bland alla ingredienser till köttbullssmeten i en bunke. Forma köttbullar och stek dem gyllenbruna runt om. Lägg försiktigt ner dem i tomat- och mandelsåsen.

Morötter:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva morötterna. Koka dem i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Häll av vattnet. Doppa varje morotsskiva i först mjöl, sen uppvispat ägg och sist i pankoströbröd. Lägg morötterna i en ugnssäker form. Ringla över smält smör och krydda med salt och peppar. Baka morötterna i ugnen ca 7 minuter.

Servera köttbullarna med ugnsbakad potatis, morötter, färsk persilja och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar