Släng ihop degen på fredagskvällen och baka ut på lördagsmorgonen. Frukt och nötter går givetvis att bytas ut efter tycke och smak!
Ingredienser 10
bullar
8 g jäst (ca 1
1/2 tsk)
4 1/2 dl vatten,
kallt
7 dl siktat
dinkelmjöl (420 g)
3 dl vetemjöl
special (180 g) + 1 dl till utbakning
1 dl hackade
torkade aprikoser
1 dl grovhackade
hasselnötter
1 msk salt
Gör så här
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Häll i mjölet tillsammans
med aprikoser, nötter och salt och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken
med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur 8 timmar.
Skrapa ut degen från bunken på väl mjölad arbetsbänk.
Dra ut degen till en avlång platta (ca 10 x 50 cm) och skär
i ca 5 cm breda skivor. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den
andra. Vänd dem med snittytan ner och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö
över lite mjöl.
Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en tom plåt i ugnen
samtidigt. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min.
För över bakplåtspapperet med bröden på den heta plåten.
Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in några isbitar eller spruta in lite
vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. Sänk värmen till 250 grader.
Grädda bröden ca 12-15 min, tills de fått fin färg. Låt dem
svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar