söndag 7 oktober 2012

PA:s Hamburgare med bröd

Hamburgare har under de senaste åren utveckats till en hel vetenskap. Hemligheten till en bra burgare är som med allt inom matlagning - råvaran. Vi gjorde vår burgare på en blandning av högrev och ryggbiff som maldes grovt (vill du ha hjälp med att få bra kött så fråga i butiken om hjälp). Färsen blandade vi upp med lite bacon. Vi bakade även eget bröd till, vilket är väl värt ansträngningen!

Ingredienser 6 burgare

Hamburgare:
700 g nötfärs, gärna en blandning av olika styckdelar t.ex. högrev, bringa, biff
1 paket jägarbacon
2 tsk salt
1 tsk liquid smoke
Bröd, ca 12 st:
25 g jäst
2 dl mjölk
1 dl vatten
2 tsk salt
0,5 msk socker
4 msk rapsolja
1 ägg
7,5 dl vetemjöl
1,5 dl durumvetemjöl
majsgryn (för garnering)

Tillbehör:
2 avokado
4 msk majonäs
1 tsk citronsaft
2 tomater
1 gul lök
6-7 skivor lagrad ost
Salt & peppar

Gör så här

Hamburgerbröden:
Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen. Tillsätt olja, socker, ägg, salt och mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i en hushållsassistent.
Låt degen jäsa i 1 timme.

Häll ut degen på ett bakbord och arbeta den smidig med lite mjöl. Dela upp i 12 bitar och tryck ut dem till bullar. Placera på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite majsgryn på varje degbit. Låt jäsa i 15 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader.

Grädda i 10 minter. Låt bröden svalna på ett galler med en kökshandduk över.

Köttfärsbiffarna:
Blanda färsen med finhackad bacon och salt. Tryck ut till 6 biffar.


Låt biffarna vila i kylen i en timme. Ta fram dem 20 minter innan tillagning.
Stek eller grilla burgarna i några minuter per sida.

Tillbehör burgare:
Skiva tomat, sallad och lök. Hyvla osten. Mosa avokadon och blanda med majonäsen och citronsaften. Smaka av med salt och peppar.

Bygg din burgare och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar