Åh, kombinationen av saftig kyckling,
len morotscréme och krispiga grönsaker är verkligen överraskande god! Kan bero
på smörmängden. Men kompromissa inte på denna punkt, det är smöret som gör det. Vi glömde köpa späda morötter till salladen, men det hade nog varit väldigt gott så vi skrev med det i receptet ändå. Hur som
helst, detta är ett höstrecept värt att provlaga.
Ingredienser 4 port
Kyckling:
600 g färsk kycklingfilé med skinn
1 tsk salt
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
25 g smör
1 msk vatten
Morotscréme:
100 g smör
500 g morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
2 tsk pressad citronjuice
1/2 tsk salt
Sallad:
1 broccolistånd (250 g)
16 späda morötter eller 2 morötter
1 liten rödlök
4 rädisor
1 msk olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 100 grader. Salta
kycklingen på båda sidor. Bryn den gyllene i lite olja tillsammans med timjan
och krossad vitlök. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och tillaga mitt i
ugnen tills kycklingen har fått en innertemperatur på 68 grader, ca 20-25
minuter. Låt vila i 5 minuter innan kycklingen skivas upp.
Bryn smöret till morotscrémen. Skala
morötter, gul lök och vitlök och skiva i mindre bitar. Lägg i allt i smöret och
låt dem kokas mjuka under lock. Mixa till en slät créme i en blender eller med
stavmixer. Späd med vatten till önskad konsistens. Pressa i lite citronjuice
och smaksätt med salt.
Dela broccolin i små buketter och
skär stammen i tunna skivor. Koka broccolin och morötterna mjuka med aningens
tuggmotstånd. Använder du stora morötter så skär dem i mindre stavar. Blanda
grönsakerna med skivade rädisor och skivad rödlök.
Servera kycklingen med morotscréme och broccolisallad.
Ringla över lite olivolja, ös upp lite sky och garnera med några timjankvistar
från kycklingsformen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar