En riktigt god vegetarisk rätt som är inspirerad av det
grekiska köket, där friterade ostbollar är en vanlig rätt på menyn.
Ingredienser 4 port
2 zucchini (ca 600 g)
1 gul lök
1 tsk salt
250 g halloumiost
2 vitlöksklyftor
1 stort eller 2 små ägg
0,5 dl maizena majsstärkelse
1 dl ströbröd
1 dl hackad bladpersilja
2 msk hackad mynta
1 krm nymald svartpeppar
Till fritering:
ca 4 dl solrosolja
Tillbehör:
sallad, t.ex. ruccola
ev. vinägrett
citronklyftor
Gör så här
Riv
zucchinin grovt. Skala och hacka löken. Blanda zucchini, lök och salt i ett
durkslag. Låt stå och dra ca 1 timme, gärna under press.
Pressa
ut så mycket vätska som möjligt ur zucchinin.
Grovriv
osten. Blanda grönsakerna med ost, pressad vitlök, ägg, majsstärkelse,
ströbröd, örter och peppar. Forma smeten till bollar eller små minibiffar.
Hetta
upp oljan i en gryta till 180°. Mät med hushållstermometer eller prova med en
bit bröd, blir den snabbt gyllene är oljan klar att använda.
Lägg
försiktigt ner bollarna, några i taget, och fritera ca 6 min. Vänd dem ett par
gånger under tiden.
Ta
upp bollarna med hålslev och låt rinna av på galler eller på dubbelt
hushållspapper.
Servera
bollarna nyfriterade med sallad och citronklyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar