Inspirationen till potatisen fick vi på Gran Canaria, där vi åt saltbakad potatis. Mycket gott alternativ till vanlig kokt potatis! Såsen är gjord av det som fanns över i kylen, men blev verkligen lyckad. I stället för hajmal fungerar i princip vilken annan fiskfilé som helst. Välj din favorit.
Ingredienser 4 port
4 st fiskfiléer i portionsstorlek
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
1,5 dl polenta-/majsgryn
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
2 msk flytande smör- och olivolja
Potatis:
600 g små potatisar
1 dl grovt salt
Sås:
2 dl creme fraiche
1 dl oliver utan kärnor
0,5 citron, skal
0,5 pkt fetaost
10 st färska basilikablad
ev. lite riven parmesanost
Tillbehör:
Blandsallad
Citronklyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Strö grovt salt i botten på en ugnsfast form. Skrubba potatisen och lägg den på salladsbädden. Picka potatisen med en gaffel. Baka i mitten av ugnen i 40-50 minuter, tills potatisen är mjuk.
Häll upp vetemjöl, lätt vispade ägg och polentagryn i tre olika djupa tallrikar. Doppa fiskfiléerna en och en i först mjöl, sen ägg och till sist i polentagryn. Skaka av överflödiga gryn och lägg fisken på en tallrik för att vila i 5 minuter.
Gör såsen. Blanda creme fraiche med finhackade oliver, rivet citronskal, smulad fetaost, hackade basilikablad och ev. lite riven parmesanost.
Gör salladen och klyfta citronen.
Stek fisken i flytande smör- och olivolja i en stekpanna på medelhög värme, ca 3 min per sida.
Servera fisken nystekt till potatis, sås, sallad och citronklyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar