onsdag 21 december 2011

Pepparkakscheesecake


Lingon och pepparkaka passar bra tillsammans i denna friska cheesecake som räcker till många. Vacker är den också, med dess röda täcke som bryter av mot den gräddvita fyllningen.

Ingredienser

Botten:
150 g smör
300 g pepparkakor
Fyllning:
1 st vaniljstång
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 st ägg
0.5 tsk malda pepparkakskryddor
2 msk maizena majsstärkelse
0.75 dl strösocker
Garnering
1.5 dl lingonsylt
1 msk vatten
Ev. extra lingon och lingonblad

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Mixa pepparkakorna(eller krossa dem till smulor i en plastpåse) och blanda med smöret.

Tryck ut blandningen i botten och rejält upp på kanterna i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna i en mixerskål med de övriga ingredienserna till fyllningen och mixa till en jämn smet. Häll över i pajskalet.

Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter tills den precis har stelnat. Låt kallna helt.

Smält sylten med lite vatten i en kastrull och fördela den på kakan. Ställ kakan för att stelna lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar