tisdag 22 mars 2011

Nötkolarutor

Choklad, hasselnötter och kola i en oemotståndlig blandning.

Ingredienser 16 st

Botten:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning:
150 g (ca 2,5 dl) hasselnötter
2 burkar (à 395 g) kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping:
200 g mörk choklad

Gör så här:

Börja med bottnen. Smält smöret. Vispa ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en form, 20x30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i 200 grader i 8-10 minuter. Låt svalna.

Rosta nötterna i en torr panna på hög värme. När skalet börjar "knäppa" hälls de på en kökshandduk för att svalna en stund. Gnugga sedan bort skalet med hjälp av handduken.

Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid tjockbottnad kastrull. Koka försiktigt upp och låt småputtra i 20 minuter. Rör i botten hela tiden. Kolan är klar när den börjar tjockna och är gyllenbrun. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen på bottnen. Låt svalna.

Smält chokladen till toppingen och bred över fyllningen. Låt stelna i kylen och skär sedan i rutor. Förvara i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar