onsdag 23 mars 2011

Minisemlor

Om man inte orkar göra semlor av alla bullar är de också goda som de är, eller så kan de penslas med lite smält smör och doppas i en blanding av strösocker och vaniljsocker.

Ingredienser 32 semlor

Vetedeg:
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
0,75 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 + 1 ägg
8-9 dl (480-540 g) vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Gör så här

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ett ägg och större delen av mjölet. Arbeta tills degen är smidig och släpper bunkens kanter. Täck med bakduk och jäs 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 32 runda bullar. Lägg bullarna på plåtar och jäs övertäckta ytterligare 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Skär ett lock av varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk till en ganska lös smet. Fyll bullarna med smeten och toppa med en klick lättvispad grädde. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar