onsdag 23 mars 2011

Mellobullar

Dessa pimpade toscabullar med vanilj och kardemumma bakades till finalen av melodifestivalen. Men de passar nog minst lika bra till balkongfikat!

Ingredienser 32 bullar

Vetedeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
2 krm salt
1 msk mald kardemumma
14,5 dl (870 g) vetemjöl
1 ägg till pensling
Toscasmet:
150 g smör
2 påsar (à 100 g) flagad mandel
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
0,5 msk vaniljsocker
Fyllning:
50 + 50 g rumtsvarmt smör
2 + 2 msk strösocker
0,5 + 0,5 msk mald kardemumma

Gör så här

Börja med vetedegen. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan. Blanda ner resten av degvätskan, socker, salt och kardemumma. Blanda ner det mesta av mjölet (spara 0,5 dl till utbakning) och arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samtliga ingredienser till toscasmeten i en kastrull. Rör om och låt sjuda i en minut på svag värme. Ställ åt sidan.

Dela degen i två delar och kavla ut degen i två omgångar till rektanglar, ca 35 x 50 cm. Bred på smöret och strö över socker och kardemumma. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i 16 bitar, ca 3 cm breda. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i 30-40 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Fördela toscasmeten på bullarna och grädda ytterligare 6-7 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar