lördag 15 mars 2014

Risotto med bönor, marinerade tomater och pancetta

Comfort food när den är som bäst. Inte direkt nyttigt kanske, med all ost, vin och smör. Men med den tillhörande tomatsalladen lyckas ändå en viss fräschör behållas. Ett vegetariskt alternativ är att ta bort pancettan. Väg då upp med lite extra havsalt eller parmesan.

Ingredienser 4 port

Risotto:
2 schalottenlökar , finhackade
1-2 vitlöksklyfor, pressade
8 st soltorkade tomater, strimlade
ca 0,5 dl olivolja
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 liter varm grönsaksbuljong, gjord på t.ex. Renée Voltaires lantbuljong
1-2 msk smör
1 fpk Zeta blandade bönor
2 dl riven parmesanost
0,5 dl färsk basilika , finhackad
salt och peppar

Marinerade tomater:
1 ask små tomater i olika färger, t.ex. ICA:s vilda ekologiska tomater
2 msk olivolja
1 klyfta citron, saften
några färska basilikablad
salt och peppar

Topping:
150 g pancetta, knaperstekt
Finriven parmesanost

Gör så här

Börja med de marinerade tomaterna. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda dem med olivolja och citronsaft i en skål och smaksätt med basilika, salt och peppar. Låt marinera medan du gör risotton.

Värm först buljongen i en kastrull för sig, därefter börjar du med risottokastrullen. Fräs schalottenlök och vitlök mjuk i rikligt med olivolja tillsammans med de soltorkade tomaterna i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.

Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.

Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3– 4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen. Låt risotton sjuda lugnt och rör om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger visst tuggmotstånd.

Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner 1-2 msk smör, bönor, parmensanost och basilika och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.


Fördela risotton i varma, djupa tallrikar och servera med de marinerade tomaterna, finriven parmesanost och pancetta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar