söndag 16 juni 2013

Hemgjort knäckebröd och smör




Vi har blivit frälsta av vår pizzasten, och ville uttnyttja den till något annat än just pizza. Så det fick bli knäckebröd. Prismässigt tjänar man nog inte på att baka eget knäcke och tid sparar man definitivt inte, men njutningen blir däremot betydligt större jämfört med den vanliga rågruten. Hemlagat smör till det och du har ett ypperligt tillbehör till midsommarlunchen! 

Ingredienser ca 10 bröd + 1,5 dl smör

Bröd:
25 g smör
5 dl vatten
15 g jäst
1,5 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
4 dl grovt rågmjöl + 1 dl till utbakning
Ca 7-8 dl dinkelmjöl

Smör:
3 dl ekologisk vispgrädde
ev 2 msk gräddfil
flingsalt

Gör så här

Knäcke:
Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en pizzasten eller plåt. Smält smöret och tillsätt vattnet, värm till 37 grader.

Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och kryddor. Blanda i mjölet lite i taget, börja med rågmjölet och jobba sedan i dinkelmjölet lite i taget till en smidig deg.

Dela degen i 10 delar och rulla till runda bollar. Mjöla bakbordet med grovt rågmjöl och kavla tunna brödkakor. Använd gruskavel eller en köttklubba för att nagga bröden. Borsta bort överflödigt mjöl. Stansa ut ett hål i mitten av kakorna.


Grädda bröden i 4-5 minuter, tills knäcket har fått fin färg och känns torrt. Låt svalna och häng sedan kakorna på en stång för att kallna helt.

Smör:
Vispa grädden med elvisp tills den delar sig och det bildas små smörkorn och vätska (kärnmjölk/butter milk). Vill man ha syrat smör låter man gräddfilen vispas med från början.

Häll allt i en finmaskig sil klädd med en bit lakan eller annat tunt tyg, så att smörkornen skiljs från kärnmjölken. Omslut smörkornen med tyg och krama ut så mycket vätska som möjligt. Spara kärnmjölken till matlagning eller bakning.  

Lägg smöret i en bunke och arbeta in önkad mängd flingsalt med hjälp av en gaffel.

Servera smöret rumstempererat.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar