fredag 7 juni 2013

Sallad med majskyckling, ugnstorkade tomater, salsa verde och citronmajonnäs


Många smaker som verkligen gifter sig. Mycket smarrigt kan vi lova! Tomaterna, salsan och majonnäsen kan göras dagen före. Kycklingen och grönsakerna tillreds precis före servering.

Ingredienser 4 port

2 stora majskycklingfiléer med skinn (à 250 g)
1 tsk salt
1 krm  + 1 krm nymald svartpeppar
1 msk smör
1 knippe grön sparris (250 g)
1 stor avokado eller 2 små
2 gemsallad
3 msk pinjenötter, lätt rostade
4 citronklyftor
Ugnsrostade tomater:
500 g cocktailtomater på kvist
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad timjan
1 tsk flingsalt
0,5 tsk rörsocker
0,5 msk + ev. ca 2 dl olivolja
Salsa verde:
40 g pinjenötter, lätt rostade
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
1 kruka basilika
1,5 dl olivolja
0,5 dl tranbär
5 sardellfiléer
1 msk av sardelloljan
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Citronmajonnäs:
2 äggulor
1 msk pressad citron
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
0,5 citron, rivet skal
2 krm salt

Gör så här

Tomater: Sätt ugnen på 250 grader. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp i en ugnsfast form. Skala och skiva vitlöken. Strö den över tomaterna tillsammans med timjan, salt och socker. Droppa över 0,5 msk olja. Tillaga mitt i ugnen 15-20 min, tills tomaterna fått färg. Sänk värmen till 100 grader och låt torka ca 3 timmar. Om tomaterna först ska användas nästa dag, lägg då dem i en burk och täck med 2 dl olja och ställ i kylen.

Salsa verde: Mixa alla ingredienser grovt med mixerstav

Citronmajonnäs: Vispa ihop äggulor, citronsaft och senap. Tillsätt oljan droppvis först och sedan i en fin stråle under ständig vispning. Tillsätt citronskal och smaka av med salt.

Kyckling: Sätt ugnen på 125 grader. Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den runt om i smör så att den får fin färg. Lägg dem i en ugnsfast form och tillaga ca 35 min, till 70 graders innertemperatur. Låt kycklingen vila i formen medan grönsakerna förbereds.

Grönsaker: Bryt av den nedre delen av sparrisen. Förväll den i lättsaltat vatten 3-4 min. Spola den i iskallt vatten så att kokningen avstannar. Halvera ev. på längden. Halvera och kärna ur avokadon och skär i tunna klyftor. Skölj salladen.

Lägg sparris, avokado och salladsbladen på tallrikarna. Lägg på skivor av kycklingen och de ugnsrostade tomaterna. Strö på pinjenötter, lägg en klyfta citron vid sidan om och servera med salsa verde och citronmajonnäs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar