fredag 19 oktober 2012

Timjanstekt kyckling med brynt morotscréme och broccolisallad


Åh, kombinationen av saftig kyckling, len morotscréme och krispiga grönsaker är verkligen överraskande god! Kan bero på smörmängden. Men kompromissa inte på denna punkt, det är smöret som gör det. Vi glömde köpa späda morötter till salladen, men det hade nog varit väldigt gott så vi skrev med det i receptet ändå. Hur som helst, detta är ett höstrecept värt att provlaga.

Ingredienser 4 port

Kyckling:
600 g färsk kycklingfilé med skinn
1 tsk salt
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
25 g smör
1 msk vatten

Morotscréme:
100 g smör
500 g morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
2 tsk pressad citronjuice
1/2 tsk salt

Sallad:
1 broccolistånd (250 g)
16 späda morötter eller 2 morötter
1 liten rödlök
4 rädisor
1 msk olivolja

Gör så här

Sätt ugnen på 100 grader. Salta kycklingen på båda sidor. Bryn den gyllene i lite olja tillsammans med timjan och krossad vitlök. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills kycklingen har fått en innertemperatur på 68 grader, ca 20-25 minuter. Låt vila i 5 minuter innan kycklingen skivas upp.

Bryn smöret till morotscrémen. Skala morötter, gul lök och vitlök och skiva i mindre bitar. Lägg i allt i smöret och låt dem kokas mjuka under lock. Mixa till en slät créme i en blender eller med stavmixer. Späd med vatten till önskad konsistens. Pressa i lite citronjuice och smaksätt med salt.

Dela broccolin i små buketter och skär stammen i tunna skivor. Koka broccolin och morötterna mjuka med aningens tuggmotstånd. Använder du stora morötter så skär dem i mindre stavar. Blanda grönsakerna med skivade rädisor och skivad rödlök.

Servera kycklingen med morotscréme och broccolisallad. Ringla över lite olivolja, ös upp lite sky och garnera med några timjankvistar från kycklingsformen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar