lördag 27 oktober 2012

Svamprisotto med vit tryffelolja

Risotto ser kanske inte mycket ut för världen, men kan smaka helt fantastiskt. Ofta får man risotto som ett tillbehör men den här är så pass smakrik att den klarar sig själv. Vi tror att den även går hem hos svampskeptiker.

Ingredienser 4 port

3 dl arborioris
200 g färska champinjoner
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl parmesanost
2 dl torrt vitt vin
25 g smör
2-3 msk koncentrerad hönsbuljong (eller 2 hönsbuljongtärningar)
1-1,2 liter kokande vatten
2-4 msk tryffelolja
salt och peppar
olivolja till stekning
Tillbehör:
Riven parmesanost

Gör så här

Grovriv svampen med ett rivjärn. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs svampen gyllenbrun. Tillsätt lök, vitlök och ris. Sänk värmen och låt fräsa under omrörning i några minuter. Tillsätt vinet och låt det koka in. Blanda hönsbuljong med kokande vatten.

Späd risotton med lite hönsbuljong i taget under omrörning (ju mer du rör desto bättre blir den). Tillsätt lite buljong, låt koka in. Fortsätt så tills riset är lagom al dente, ca 20 minuter.

Tillsätt smör, parmesan och tryffelolja. Smaka av med peppar och salt.

Servera risotton med lite extra parmesanost på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar