torsdag 3 januari 2013

Blinier med rödbetskräm och varmrökt lax


Detta tilltugg serverade vi på annandag jul. Mycket gott, vackert och festligt. Speciellt med ett glas mousserande rosévin till. Blinier är ryska plättar, och barnen tyckte att de var smarriga naturella (eller rättare sagt med smörsmak...) till ett glas julmust. Receptet räcker som tilltugg till ca 8 personer.

Ingredienser 8 personer

Blinier:
12,5 g (1/4 pkt) jäst
2,5 dl mjölk
1 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 ägg, separerat
1 krm salt
50 g smör, till stekning

Rödbetskräm:
3 medelstora rödbetor
100 g philadelphiaost
Salt och peppar

Topping:
100 g varmrökt lax
Färsk dill eller smörgåskrasse

Gör så här

Koka rödbetorna med skalet på i ca 30 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt svalna. 

Gör blinierna. Värm mjölken fingervarm (37º C). Häll lite av den över jästen och rör tills den är upplöst. Rör ner båda mjölsorterna, äggula, resten av mjölken och salt. Rör smeten slät och klumpfri. Täck skålen och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.

Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner det i smeten. Hetta upp en plättpanna eller stekpanna med smör. Klicka i smeten, ca 1½ msk till varje blini. Vänd dem när de har jäst upp och stelnat på ovansidan. 

Lägg över blinierna på en plåt med hushållspapper. Värm ev. på blinierna en stund i ugn innan servering.

Gör rödbetskrämen. Skala och riv rödbetorna fint. Blanda med philadelphiaost och smaka av med salt och peppar.

Toppa varje blini med en klick rödbetsröra och en bit varmrökt lax. Garnera med dill eller smörgåskrasse. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar