söndag 19 oktober 2014

Havrekakor med choklad och mandelsmör


Dessa kakor råkar vara både glutenfria och vegan (om man köper högkvalitativ choklad är de oftast vegan), och jämfört med ”vanliga” havrekakor har de lite mer tuggmotstånd. De känns nästan nyttiga, och efter egen erfarenhet kan vi  intyga att kakorna går utmärkt att äta till lunch 
Receptet är anpassat efter amerikanska mått, om någon undrar varför det inte är jämna dl osv. 

Ingredienser ca 20 st

2 msk kokosolja
4 msk strösocker
0,9 dl ljust muscavadosocker
1 1/4 dl mandelsmör
1 tsk vaniljextrakt
1 msk krossade linfrön + 2 msk varmt vatten
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk kanel
1 krm salt
7 dl havregryn
50 g mörk choklad, hackad

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader. 

Blanda kokosolja, strösocker, muscavadosocker och mandelsmör till en jämn smet. Tillsätt vaniljextrakt och linfrö-"gröten" och blanda väl.

I en annan skål, blanda bikarbonat, kanel, salt och havregryn. Blanda dem sedan med de blöta ingredienserna.

Hacka chokladen och blanda i kakdegen.

Rulla bollar, stora som golfbollar, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck inte till kakorna.

Grädda i ugnen 10-12 min. Ta ut kakorna och platta ev. till dem om så önskas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar