söndag 10 november 2013

Pizza bianco

En pizza utan tomatsås i botten kallas "vit pizza". Här har tomatsåsen bytts ut mot en kronärtskockskräm som ändå gör pizzan saftig. Tunn degbotten och pizzasten (alternativt en varm plåt) är ett måste för att få en knaprig pizza!

Ingredienser 4 port

Pizzadeg:
10 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk socker
0,5 tsk flingsalt
1 msk olivolja
1 dl durumvetemjöl
3-4 dl vetemjöl
Kronärtskockskräm:
1 burk kronärtskockshjärtan
4 msk olivolja
salt
1 vitlöksklyfta
Topping:
100 g riven parmesanost
8 små potatisar
1 tunt skivad fänkål
1 finhackad lök
50 g pinjenötter
50 g buffelmozzarella
Färsk basilika eller oregano till servering

Gör så här 

Börja med degen. Blanda jäst och vatten i en skål. Tillsätt socker, salt och olivolja. Blanda i durumvete och vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk i en timme.

Skala potatisen och skär i tunna skivor. Förväll lätt och låt rinna av.

Gör kronärtskockskrämen. Häll av spadet från kronärtskockorna. Mixa ihop tillsammans med olivolja, salt och vitlök.

Sätt ugnen på 275 grader, med pizzasten eller plåt i.

Baka ut degen till fyra tunna bottnar (ju tunnare desto bättre). Bred på krämen och strö över lite parmesan. Fördela potatis, fänkål, lök, nötter samt "isärslitna" mozzarellabitar på pizzorna. Baka en i taget i ca 5-6 minuter eller tills pizzorna fått fin färg.

Servera med färsk basilika eller oregano och en tomatsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar