söndag 6 oktober 2013

Beef chili tacos


Nu är hösten här! Kylan och mörkret gör oss sugna på grytor och stekar. Det här är en variant på chili, ehuru vi redan bloggat om detta, så kan man aldrig ha för många chilirecept! Jag gillar en stark chili som kompenseras med gräddfil/yoghurt så krydda efter behag!

Ingredienser 4 port

1 kg högrev
2-3 st torkade chilifrukter av olika sort, t.ex. ancho och chipotle 
1,5 dl vatten
1 öl ljus lager, 33 cl
1 färsk chili
1 hel vitlök
3 msk mjöl
1 msk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad korriander
2 tsk torkad oregano
1 msk socker
salt och peppar
olja till stekning
1 köttbuljongtärning
Picklad rödlök
1 röd lök, tunt skuren
1 lime
1 tsk socker
1 nypa salt
0,5 tsk sambal oelek
1 msk rödbetssaft (endast för färgens skull, kan uteslutas)
Tillbehörsförslag
Riven cheddarost
Picklad rödlök
Blandsallad
Hackad färsk koriander
Tärnad avokado
Gräddfil
Hackad tomat
Tortillabröd

Gör så här

Rensa ur de torkade chilifrukterna från frön och hacka grovt. Lägg i kastrull och häll på 1,5 dl vatten. Låt koka i ca 15 minuter och mixa slät.

Finhacka vitlök och tärna köttet. Bryn kött och vitlök i stekpanna i omgångar. För över allt i en stor gryta. Pudra över mjöl samt alla torra kryddor, salta och peppra. Finhacka och tillsätt den färska chilin. Häll på öl, chilimixen och buljongtärning. Tillsätt eventuellt lite vatten så att köttet täcks. Låt koka under lock i minst 2 timmar. Vi lät grytan koka i 3 timmar samt att vi tog av locket sista halvtimmen för att reducera grytan en aning.

Picklad rödlök: Blanda limesaft, socker, salt, sambal och rödbetssaft. Lägg rödlöken i en djup tallrik och slå på saften. Täck med platsfolie tätt så att filmen trycker ner mot löken. Låt stå i en timme i kylen.

Servera med dina favorittillbehör, vi gjorde klassiska tacowraps. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar