lördag 3 maj 2014

Italienska chokladmaränger med nutellagrädde

Maränger och grädde måste vara den ultimata dessertkombinationen. Lägg till nutella och färska bär och du är i himlen. Vi lovar! Kanske kan man istället för individuella marängbakelser göra en stor att dela på?

Ingredienser 6 marängbakelser

2 dl strösocker
3 äggvitor, rumstemperatur
0,5 tsk vaniljextrakt
0,25 tsk vitvinsvinäger
75 g mörk choklad (70%), smält och avsvalnad
Nutellagrädde:
2,5 dl vispgrädde
4 msk nutella
Tillbehör:
Kakao
Färska bär

Gör så här

Kör strösocker i en matberedare eller en mixer några gånger så att det blir finmalet men inte ”pudrigt” (alltså, det ska inte bli lika finmalet som florsocker). Värm ugnen till 125°C. Förbered en plåt med bakplåtspapper.

Häll äggvitorna i en helt torr och ren skål. Vispa tills äggvitorna börjar skumma, tillsätt sedan sockret lite i taget. Tillsätt vanilj och vinäger och vispa tills marängen är riktigt fast och glansig (kan ta 10-15 minuter), och sockerkristallerna har lösts upp. Ringla ner den smälta chokladen i skålen, och vänd i smeten en gång med en sked (rör inte om!).

Skeda upp 6 maränger på bakplåtspappret. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 100°C. Grädda 60 min, eller tills marängerna lossnar från pappret. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen i 20 minuter. Plocka ut plåten ur ugnen och låt marängerna svalna helt.

Vispa grädden tjock och vispa mot slutet ner nutella. Klicka nutellagrädden på marängerna, pudra över kakao och servera med bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar