tisdag 27 augusti 2013

Rödlökspizza med rom och gräddfil


Tisdagar = pizza night! Använd en pizzasten, då får du en knaprig skorpa. Sätt in pizzastenen när ugnen är kall och låt den bli varm samtidigt som ugnen värms upp. Pizzorna passar till soppa eller som drinktilltugg, men slinker ner alldeles utmärkt även som varmrätt.

Ingredienser 8 små pizzor

Pizzadeg:
2 dl ljummet vatten
10 g jäst
1,5 msk olivolja
1 tsk flingsalt
0,5 tsk strösocker
0,75 dl durumvetemjöl
3,5 dl vetemjöl special

Fyllning:
2 små rödlökar
200 g mozzarellaost
2 dl riven parmesanost
16 miniplommontomater eller körsbärstomater
6 rosmarinkvistar

Tillbehör:
3 dl gräddfil
100 g röd stenbitsrom- eller löjrom
Färsk dill

Gör så här

Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg, 8–10 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.

Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Grovriv mozzarellan och blanda med parmesanen. Skär tomaterna på längden i fyra delar. Repa bladen från rosmarinen. Sätt ugnen på 250°.

Dela degen i åtta bitar och forma till runda bullar. Kavla ut till avlånga pizzor, så tunna som möjligt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Fördela lök, ost, tomater och rosmarin på pizzorna. Lägg inte för mycket topping på varje pizza!

Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Servera pizzorna med löjrom och gräddfil. Garnera med dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar