söndag 16 september 2012

Skördegryta


När hösten börjar göra sitt intåg smakar denna gräddiga köttgryta gott. Har du varit i svampskogen under helgen och fyndat små godingar så kan de också få vara med!

Ingredienser 6 port

600-700 g grytbitar, t.ex. av högrev eller fransyska
2 msk smör
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
2 lagerblad
2 hackade vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
2 gula lökar
2 stora morötter
1 bit kålrot, ca 300 g
1 liten purjolök
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
3 msk hackad färsk timjan

Gör så här

Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Bryn dem i smör i en stor gryta. Salta och peppra. Tillsätt vatten så det nästan täcker köttet, lagerblad, vitlök och buljongtärning. Koka under lock ca 1 timme.

Skala och skär lök, morot och kålrot i bitar och lägg i grytan. Koka ytterligare ca 15 min tills rotfrukterna känns mjuka. Skiva purjolöken och lägg ner i grytan. Rör ner vetemjöl utrört i lite vatten, grädde, soja, peppar och timjan. Låt koka 5 min.

Servera med klyftpotatis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar