torsdag 13 september 2012

Friterade zucchinibollar med halloumiost


En riktigt god vegetarisk rätt som är inspirerad av det grekiska köket, där friterade ostbollar är en vanlig rätt på menyn.

Ingredienser 4 port

2 zucchini (ca 600 g)
1 gul lök
1 tsk salt
250 g halloumiost
2 vitlöksklyftor
1 stort eller 2 små ägg
0,5 dl maizena majsstärkelse
1 dl ströbröd
1 dl hackad bladpersilja
2 msk hackad mynta
1 krm nymald svartpeppar
Till fritering:
ca 4 dl solrosolja
Tillbehör:
sallad, t.ex. ruccola
ev. vinägrett
citronklyftor

Gör så här

Riv zucchinin grovt. Skala och hacka löken. Blanda zucchini, lök och salt i ett durkslag. Låt stå och dra ca 1 timme, gärna under press.

Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur zucchinin.


Grovriv osten. Blanda grönsakerna med ost, pressad vitlök, ägg, majsstärkelse, ströbröd, örter och peppar. Forma smeten till bollar eller små minibiffar.


Hetta upp oljan i en gryta till 180°. Mät med hushållstermometer eller prova med en bit bröd, blir den snabbt gyllene är oljan klar att använda. 


Lägg försiktigt ner bollarna, några i taget, och fritera ca 6 min. Vänd dem ett par gånger under tiden.


Ta upp bollarna med hålslev och låt rinna av på galler eller på dubbelt hushållspapper.

Servera bollarna nyfriterade med sallad och citronklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar