tisdag 22 mars 2011

Kycklinggryta med rödvin och oliver

Hemligheten är att marinera kycklingen lääänge. Smakerna exploderar i munnen! Om man inte har all tid i världen går det också bra att laga denna gryta utan att marinera kycklingen innan. Gott med ugnrostade rotfrukter som tillbehör.

Ingredienser 4 port

4 stora kycklingklubbor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 lagerblad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 kvistar färsk rosmarin
3 dl rödvin
1 msk olivolja
4 sardellfiléer
1 dl urkärnade gröna eller svarta oliver
Ca ½ dl grahamsmjöl
1 burk körsbärstomater

Gör så här

Tina kycklingen om den är fryst. Salta och peppra bitarna och lägg i en skål. Lägg i lagerblad, vitlök och rosmarin. Häll över vinet. Låt stå över natten eller minst 2 timmar och marinera.

Hetta upp olivolja, sardeller och oliver i en stor gryta och fräs tills sardellerna smält. Torka av kycklingdelarna med lite hushållspapper. Spara marinaden. Doppa kycklingen i mjöl och bryn den försiktigt i sardelloljan. Häll i tomater och all marinad när kycklingen fått fin stekyta runt om. Låt allt koka upp.

Låt grytan puttra under lock i 30 minuter eller tills kycklingen är klar. Tillsätt ev. mer vatten/vin. Vänd på klubborna efter att halva tiden gått. Smaka av med lite mer salt och peppar om det behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar