fredag 17 oktober 2014

Bräserad rödkål med apelsin och kvarngryn

En rätt med många smaker som kommer från den armada av kryddor som kålen bräseras i. Vi är lite skeptiska till stjärnanis, men tillsammans med alla andra smaker passar den väldigt bra.

Ingredienser 4 port

Rödkålen:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
300-400 g rödkål
2-3 lagerblad
1 stjärnanis
3/4 tsk senapsfrö
3/4 tsk fänkålsfrö
svartpeppar från kvarn
1,5 dl apelsinjuice, ca 2 apelsiner
2 msk äppelcidervinäger
olivolja
0,5 tsk salt
Kvarngryn:
3 dl kvarngryn
3 dl vatten
2 tsk Renée Voltaire lantbuljong
Tillbehör:
2 apelsiner, filéade
1 dl nyhackad persilja

Gör så här:

Koka kvarngrynen i vatten och buljong, ca 10 minuter.

Strimla lök och rödkål. Hacka vitlöken.

Värm olivolja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt senapsfrö, svartpeppar, fänkålsfrö, lagerblad och stjärnanis och låt fräsa i 1 minut. Tillsätt löken och låt den fräsa i ca 5 minuter utan att brynas. Tillsätt rödkål, vitlök samt salt och fräs i några minuter till. Häll på äppelcidervinäger och låt den koka av lite innan du adderar apelsinjuice. Rör runt ordentligt. Sätt på lock och låt småkoka i 10-20 minuter beroende på hur du vill att din råkål ska vara. Vi kokade ca 10 och då fanns en lite kärna kvar i rödkålen som vi gillar.

Servera rödkålen med kvarngryn, apelsinfiléer och persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar