söndag 10 februari 2013

Vinbrässerad oxkind

Oxkind är en styckdel man inte köper varje dag. Förutom att den är annorlunda så är den billig. Efter ett par timmars kokning så blir den mör och fin. Men den stora behållningen är såsen du får från avkoket - galet gott! (Obs! köttet ska helst marinera i 3 dagar innan tillagning)

Ingredienser 4 port

Oxkinder:
2 st oxkinder, ca 400 g
1 flaska rött vin
2 morötter
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 röd lök
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk rosmarin
10 st vitpepparkorn
3 lagerblad
Smör till stekning
Sås:
Avkoket från  oxkinden
0,5 liter vatten + 2 msk kalvfond
1 msk muscovadosocker
2 msk maisena redning
2 msk tomatpuré
2 msk smör
Tillbehör:
Potatispuré

Gör så här

Putsa köttet från senor och lägg i en kastrull, lägg i timjan och rosmarin och slå på vinet. Låt köttet marinera i kylen i 3 dagar. (Vi lät köttet marinera i 1 dygn med gott resultat)

Lyft upp köttet och sila spadet till en stor gryta. Skala och hacka morot, rotselleri och lökarna. Bryn först grönsakerna och sedan köttet. Lägg allt i grytan tillsammans med pepparkorn, lagerblad och örterna från marineringen.

Sjud köttet i 3-4 timmar. Det är viktigt att det inte kokar!

Lyft upp köttet och ställ åt sidan. Sila såsen till en ny kastrull, tillsätt tomatpuré, socker, kalvfond och vatten. Höj värmen och reducera till mer än hälften. Red av såsen, tillsätt smöret och smaka av.

Skiva upp köttet i 4 delar. Sänk ner i såsen och dra av från värmen. Låt köttet bli varmt i något minut innan servering.

Servera oxkinden med potatispuré.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar