söndag 25 november 2012

Tomat- och olivstekt torsk med frasiga potatisrosor


Dessa potatisrosor är något av det bästa i potatisväg vi har gjort. Lite meckigt, men absolut värt besväret. Vi valde torskrygg som fisksort men den kan nog bytas ut mot vad man tycker om/hittar i affären. Allt som allt, en väldigt god och smakrik rätt!

Ingredienser 4 port

Potatisrosor:
600 g potatis
40 g smör
0,5 kruka timjan
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fisk:
4 st fiskfiléer, t.ex. torsk
4 st tomater
2 msk olivolja
1 liten burk svarta oliver
0,5 kruka färsk basilika
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Tillbehör:
0,5 fänkålsstånd

Övrigt:
1 st muffinsplåt eller 8 st muffinsformar av alumimium

Gör så här

Potatis:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva potatisen tunt, helst med en mandolin eller i en matberedare. Smält smöret.

Klipp till små rundlar av bakplåtspapper och lägg i botten på 12 st muffinsformar. Pensla botten av varje form (med papper i) med lite smör. Lägg i en liten timjanskvist.

Blanda i två pressade vitlöksklyftor och 4 st plockade timjanskvistar i resten av det smälta smöret. Låt det hela puttra någon minut. Blanda kryddsmöret med potatisskivorna väl. Salta och peppra.

Varva potatisskivorna i muffinsformarna. Börja med små skivor som läggs i botten som en blomma.

Täck muffinsformarna med aluminiumfolie och baka potatisrosorna i 35 minuter.

Höj värmen till 225 grader. Stjälp upp potatisrosorna på en plåt med bakplåtspapper. Baka potatisen ytterligare 5-10 minuter eller tills de fått fin färg.
Fisk:
Gör ett kryss i tomaterna. Koka upp vatten i en kastrull och doppa tomaterna ca 1 minut i det kokande vattnet. Låt dem rinna av och ta sedan bort skalet. Kärna ur och skiva tomaterna i tunna strimlor.

Salta och peppra fiskfiléerna. Stek fisken i olja på hög värme, ca 2 minuter på varje sida. Sänk värmen och tillsätt tomater, oliver och en näve basilika. Låt allt bli varmt.

Tillbehör:
Skiva fänkålen tunt. Lägg i iskallt vatten. Låt rinna av innan servering.

Servera fisken med potatisrosor och fänkål.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar