Vi har blivit frälsta av vår pizzasten, och ville uttnyttja
den till något annat än just pizza. Så det fick bli knäckebröd. Prismässigt
tjänar man nog inte på att baka eget knäcke och tid sparar man definitivt inte,
men njutningen blir däremot betydligt större jämfört med den vanliga rågruten.
Hemlagat smör till det och du har ett ypperligt tillbehör till
midsommarlunchen!
Ingredienser ca 10
bröd + 1,5 dl smör
Bröd:
25 g smör
5 dl vatten
15 g jäst
1,5 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
4 dl grovt rågmjöl + 1 dl till utbakning
Ca 7-8 dl dinkelmjöl
Smör:
3 dl ekologisk vispgrädde
ev 2 msk gräddfil
flingsalt
Gör så här
Knäcke:
Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en pizzasten eller
plåt. Smält smöret och tillsätt vattnet, värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätskan och rör tills
jästen löst sig. Tillsätt salt och kryddor. Blanda i mjölet lite i taget, börja
med rågmjölet och jobba sedan i dinkelmjölet lite i taget till en smidig deg.
Dela degen i 10 delar och rulla till runda bollar. Mjöla bakbordet
med grovt rågmjöl och kavla tunna brödkakor. Använd gruskavel eller en
köttklubba för att nagga bröden. Borsta bort överflödigt mjöl. Stansa ut ett
hål i mitten av kakorna.
Grädda bröden i 4-5 minuter, tills knäcket har fått fin färg
och känns torrt. Låt svalna och häng sedan kakorna på en stång för att kallna
helt.
Smör:
Vispa grädden med elvisp tills den delar sig och det bildas
små smörkorn och vätska (kärnmjölk/butter milk). Vill man ha syrat smör låter
man gräddfilen vispas med från början.
Häll allt i en finmaskig sil klädd med en bit lakan eller
annat tunt tyg, så att smörkornen skiljs från kärnmjölken. Omslut smörkornen
med tyg och krama ut så mycket vätska som möjligt. Spara kärnmjölken till
matlagning eller bakning.
Lägg smöret i en bunke och arbeta in önkad mängd flingsalt
med hjälp av en gaffel.
Servera smöret rumstempererat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar