söndag 27 april 2014

Parmesangratinerade örtcrêpes med sparris



Fantastiska försommardagar har vi haft nu i ett par dagar. Härligt när middagen kan intas utomhus! Till dessa milda men väldigt goda crepes åt vi bröd från Rosendals trädgårdscafé och hemkärnat smör, vilket absolut inte är särskilt svårt eller tidskrävande. Vi har tidigare bloggat om hur man gör hemkärnat smör här: http://paskok.blogspot.se/2013/06/hemgjort-knackebrod-och-smor.html

Ingredienser 4 port

24 gröna sparrisar
2 ägg
2 äggulor
1,5 dl vetemjöl
30 g smör
2,5 dl mjölk
4 msk hackade örter, t.ex. basilika, perilja, gräslök eller koriander
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör till stekning
100 g parmesanost

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader grill.

Skölj sparrisen och bryt av den nedersta träiga delen. Ånga sparrisen ca 3-5 minuter i en ångtillsats eller sil över kokande vatten.  Salta med havssalt

Vispa ägg, äggulor och mjöl till en klumpfri smet. Bryn smöret i en kastrull och häll i smeten. Tillsätt också mjölk, hackade örter, salt och vitpeppar,

Stek 8 st tunna crepes i ett pannkakslagg. Stek dem bara på en sida. När äggen stelnat och undersidan är ljust gyllenbrun är de klara. Låt dem då glida ner på en plåt med bakplåtspapper.

Lägg 3 st sparrisar på varje crepe, strö över lite riven parmesanost och rulla ihop och lägg på plåten med skarven nedåt. Avsluta med att strö över lite mer parmesanost.

Gratinera i ugn tills osten har fått fin färg.

Servera med en sallad, bröd och smör.