fredag 18 maj 2012

Jordgubbs- och cheesecakemuffins


Dessa muffins är nästan som små bakelser. Den söta jordgubbsfyllningen döljer sig i mitten tillsammans med cheesecakesmeten. Som inte detta vore nog täcks hela härligheten av ett knaprigt lager vaniljströssel.  Receptet innehåller många ingredienser och moment, mej oj vad värt det är!

Ingredienser 12 muffins

Muffinssmet:
125 g smör (rumsvarmt)
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Jordgubbsfyllning:
150 g jordgubbar
1/2 dl strösocker
1,5 msk maizena majsstärkelse
Cheesecakefyllning:
200g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Vaniljströssel:
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
60 g smält smör.

Gör så här

Muffinssmet:
Vispa smör och socker mjukt. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt mjölk. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd sedan försiktigt ner det i smeten.

Cheesecakefyllning:
Vispa osten mjuk med elvisp. Rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa blandningen luftig.

Jordgubbsfyllning:
Skiva jordgubbarna och blanda med socker och majsstärkelse.

Vaniljströssel:
Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och smält smör.

Placera ut muffinsformarna i en muffinsplåt. Lägg en matsked muffinssmet i botten. Lägg på ett lager med jordgubbar (och lite av saften) på smeten. Lägg på en matsked muffinssmet på ena halvan av muffinsformen, fyll på med en matsked cheesecakefyllning på andra halvan. Toppa med lite jordgubbar på mitten. Strö till sist över vaniljströssel.

Grädda mitt i ugnen i 180 grader, ca 30 minuter tills smeten stannat. Känn med sticka. Grädda något kortare tid om du gör mindre muffins.

onsdag 9 maj 2012

Gräddstuvad savoykål med tapenadebiffar

Savoykålen, som fått steka i smör och sedan koka i grädde, är ett riktigt härligt tillbehör till de olivsmakande köttfärsbiffarna. Servera gärna med en god tomatsås eller ugnsbakade cocktailtomater.


Ingredienser 4 port

Biffar:
500 g köttfärs
0,5 gul lök
1 ägg
1 msk ströbröd
2 msk mjölk
0,5 liten burk tapenade
1 knippe färsk timjan, repade blad
Salt och peppar
1 msk olivolja + 1 msk smör till stekning
Savoykål:
1 litet huvud savoykål
1,5 msk smör
2 dl grädde
Salt och peppar
Tillbehör:
ev. tomatsås eller ugnsbakade cocktailtomater

Gör så här

Rör samman ströbröd och mjölk och låt svälla några minuter. Riv den gula löken och blanda med köttfärs och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen, tapenade, timjan, salt och peppar. Blanda till en jämn smet och forma till 8 st biffar.

Stek biffarna på medelhög värme, ca 3 minuter på vardera sida.

Strimla savoykålen grovt och stek i smör i några minuter. Tillsätt grädde och låt puttra 3 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

Servera biffarna med savoykål och ev. tomatsås eller ugnsbakade cocktailtomater.