onsdag 29 juli 2015

Pizza med Tallegio, betor, fikon, hasselnötter och Mangalica-skinka
















Tallegio-osten kan bytas mot Chèvre. Mangalica-skinkan kan bytas mot annan lufttorkad skinka. Det var väldigt gott att ringla lite honung på pizzan innan servering!

Ingredienser 2 pizzor

Pizzadeg:
5 g jäst
1 dl ljummet vatten
1/2 tsk socker
1 nypa flingsalt
1/2 msk olivolja
1/2 dl durumvetemjöl
1 1/2 - 1 3/4 dl vetemjöl

Pizzatopping:
300 g Tallegio
1-2 st tunt skurna rödbetor, gärna på mandolin
1-2 st tunt skurna polkabetor, gärna på mandolin
3 st fikon skurna i kvartar
ca 100 g Mangalica-skinka
1/2 dl grovhackade skalade hasselnötter
salt & peppar
olivolja

Extra topping (efter gräddning):
Flytande honung

Gör så här:

Rör ihop jäst och ljummet vatten. Blanda i socker, olja och flingsalt. Rör ner durumvetemjöl och vetemjöl och blanda till en smidig deg. Låt jäsa i ca 45-60 minuter.

Placera en pizzasten eller en upp och ner-vänd plåt i ugnen och värm till 250 grader. Låt den värmas upp i minst 30 minuter.


Kavla ut degen med mjöl så tunt du kan, ju tunnare desto godare. Lägg degen på bakplåtspapper. Bygg pizzan så här: pensla degen med olivolja, lägg på betor, ost, hasselnötter och fikon. Grädda sedan pizzan ungefär halvvägs, ta sedan ut den och lägg på skinkan i små knyten. Kör in pizzan igen och grädda tills den ser krispig och fin ut. Servera med flytande honung.



tisdag 28 juli 2015

Banankaka med Nutella

















Ingredienser 1 kaka

2 dl hasselnötter, utan skal
4 ¾ dl vetemjöl
¾ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk kanel
1 dl kokosolja
2 st stora bananer, väl mogna
1 ½ dl strösocker
½ dl ljust muscavadosocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1 ¼ dl yoghurt, 3 %
1,5 dl Nutella
1 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 °C.
Smörj och mjöla en avlång brödform.
Grovhacka hasselnötterna.

Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver salt och kanel i en skål.

Smält kokosoljan i mikro på medelhög värme tills den är flytande. Mosa bananerna.
Vispa samman bananmoset med den smälta kokosoljan samt strö- och muscavadosocker. Under vispning, tillsätt ett ägg i taget.  Vispa sedan i vaniljextrakt och yoghurt.

Vänd ner mjölblandningen med en slickepott och rör till sist ner hälften av de hackade hasselnötterna.

Häll hälften av smeten i brödformen. Klicka över hälften av Nutellan i ett ormliknade mönster. Upprepa med resten av smeten och Nutellan. Toppa med kvarvarande hasselnötter och strö över råsocker.

Grädda i 50-60 min i nedre delen av ugnen. Vänd ev. på formen efter halva tiden. Kontrollera med sticka att kakan är torr.

Låt kakan svalna i formen innan den vänds upp den och skärs i skivor.