tisdag 6 januari 2015

Världens bästa lasagne

Yes, det här är världens bästa lasagne! Den är verkligen inte nyttig och den är inte heller särskilt billig, men det är det som gör den så god. Så om du vill lyckas så snåla inte in på någon detalj, köp den bästa korven, försök hitta pancetta, använd mycket vitlök, ekologisk köttfärs osv. Förlåt förresten för den tråkiga bilden men det är svårt att fota lasagne...

TIPS! När lasagnen är färdig, ställ den åt sidan och låt den sätta sig ett par timmar innan den äts.

Ingredienser 8 port

Köttfärssåsen:
500 g ekologisk nötfärs
400 g färsk salsiccia, vitlökskryddad
100 g pancetta (kan bytas mot bacon)
1 msk färsk hackad rosmarin
1 msk färsk hackad oregano
1 tsk torkad rosmarin
1 röd lök
6-7 klyftor vitlök
2 lagerblad
3 msk tomatpuré
1 burk hela körsbärstomater
1 tsk ljust muscovadosocker
2 msk flytande oxfond eller kalvfond
2 dl rödvin
2 dl vatten
svartpeppar från kvarn + salt
olivolja

Bechamelsås:
50 g smör
50 g mjöl
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
muskotnöt
salt och peppar

Montering av lasagnen:
ca 15 lasagneplattor
60 g riven parmesanost
4 msk färsk hackad basilika

Tillbehör:
Sallad

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader.

Slå vinet i en kastrull och reducera till en tredjedel återstår. Häll i fond och vatten. Reducera tills hälften är kvar och ställ åt sidan.

Hacka pancetta, rödlök, vitlök och de färska örterna.

Använd en rymlig stekpanna eller en gryta. Fräs pancettan i 5-7 minuter på medelvärme (ha inte bråttom) tills pancettan är gyllenbrun (tillsätt olivolja om det bränner fast). Sänk värmen något och lägg i örter, både färska och torkade, samt rödlöken. Låt löken fräsa med i några minuter.

Lägg i vitlöken och låt den fräsa i någon minut, försiktigt så den inte bränns då det kan uppstå en bitter smak. Ta bort skinnet på korven och hacka den så fint du kan. Tillsätt korv och köttfärs och fortsätt mosa ut köttet så finkornigt som möjligt. Bryn köttet i några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa i en minut addera sedan tomatburken, lagerblad, socker och vinfonden. Peppra rikligt med kvarnsvartpeppar och smaka av med salt (jag tillsatte inget salt då många ingredienser var salta, pancetta, korv fond osv.).

Köttfärssåsen ska vara simmig, addera lite vatten om du tycker det behövs. Låt såsen småputtra i 15 minuter.

Gör bechamelsås. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen och vispa hastigt ner mjölet (det kommer klumpa ihop sig). Vispa ner mjölk och grädde och sätt tillbaka på värmen. Vispa medan såsen kokar upp och tjocknar. Ta från värmen och smaka av med några riv muskotnöt, salt och peppar.

Montera lasagnen i en stor smörsmord form. Jag brukar göra många lager, dvs. ha lite mindre fyllning mellan plattorna, men det är så klart en smaksak.

Montera i följande ordning:
1. Några skedar köttfärs
2. Lite bechamelsås
3. En nypa parmesanost
4. En nypa färsk basilika
5. Lasagneplattor

Repetera dessa fem steg tills fyllningen börjar ta slut. Avsluta med köttfärs och lite bechamelsås samt resten av parmesanosten (riv på mer om det behövs).

Gratinera i ugnen i 30-40 minuter tills plattorna är genomkokta. Servera med en god sallad.