lördag 3 maj 2014

Italienska chokladmaränger med nutellagrädde

Maränger och grädde måste vara den ultimata dessertkombinationen. Lägg till nutella och färska bär och du är i himlen. Vi lovar! Kanske kan man istället för individuella marängbakelser göra en stor att dela på?

Ingredienser 6 marängbakelser

2 dl strösocker
3 äggvitor, rumstemperatur
0,5 tsk vaniljextrakt
0,25 tsk vitvinsvinäger
75 g mörk choklad (70%), smält och avsvalnad
Nutellagrädde:
2,5 dl vispgrädde
4 msk nutella
Tillbehör:
Kakao
Färska bär

Gör så här

Kör strösocker i en matberedare eller en mixer några gånger så att det blir finmalet men inte ”pudrigt” (alltså, det ska inte bli lika finmalet som florsocker). Värm ugnen till 125°C. Förbered en plåt med bakplåtspapper.

Häll äggvitorna i en helt torr och ren skål. Vispa tills äggvitorna börjar skumma, tillsätt sedan sockret lite i taget. Tillsätt vanilj och vinäger och vispa tills marängen är riktigt fast och glansig (kan ta 10-15 minuter), och sockerkristallerna har lösts upp. Ringla ner den smälta chokladen i skålen, och vänd i smeten en gång med en sked (rör inte om!).

Skeda upp 6 maränger på bakplåtspappret. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 100°C. Grädda 60 min, eller tills marängerna lossnar från pappret. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen i 20 minuter. Plocka ut plåten ur ugnen och låt marängerna svalna helt.

Vispa grädden tjock och vispa mot slutet ner nutella. Klicka nutellagrädden på marängerna, pudra över kakao och servera med bär.