söndag 16 mars 2014

Granola med bovete

Helt bovete heter buckwheat på engelska och vi upptäckte denna eminenta granola-ingrediens i USA, som vi besökte förra sommaren. Det är ett litet sprött korn som smakar lite nötaktigt när det rostas. Detta är vår tolkning av den perfekta granolan, dvs. med extra allt :) Kokosolja finns ofta bland gryner och frön. Vi har en kokosolja från märket Kung Markatta.

Ingredienser ca 1 liter


4 ¾ dl havregryn
½ dl mandlar, med skal och osaltade
½ dl cashewnötter, osaltade
1 ¾ dl helt bovete
1 ¾ dl solrosfrön
¾ dl kokosolja 
¾ dl lönnsirap
¼ tsk salt
½ tsk kanel
2 krm vaniljpulver
Att ha i efter rostning:
1 dl kokosflagor
1 dl blandad torkad frukt, t.ex. russin, tranbär och aprikoser

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla ingredienser utom kokosflagor och torkad frukt i en liten långpanna. ”Massera in” kokosoljan så att den fördelas jämt. Rosta i mitten av ugnen i 30-40 min, rör om efter halva tiden.

Ta ut långpannan ur ugnen och blanda direkt i kokosflagor och torkad frukt. Låt granolan svalna och rör om några gånger under tiden.

Häll upp i en lufttät burk när granolan kallnat helt.



lördag 15 mars 2014

Risotto med bönor, marinerade tomater och pancetta

Comfort food när den är som bäst. Inte direkt nyttigt kanske, med all ost, vin och smör. Men med den tillhörande tomatsalladen lyckas ändå en viss fräschör behållas. Ett vegetariskt alternativ är att ta bort pancettan. Väg då upp med lite extra havsalt eller parmesan.

Ingredienser 4 port

Risotto:
2 schalottenlökar , finhackade
1-2 vitlöksklyfor, pressade
8 st soltorkade tomater, strimlade
ca 0,5 dl olivolja
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 liter varm grönsaksbuljong, gjord på t.ex. Renée Voltaires lantbuljong
1-2 msk smör
1 fpk Zeta blandade bönor
2 dl riven parmesanost
0,5 dl färsk basilika , finhackad
salt och peppar

Marinerade tomater:
1 ask små tomater i olika färger, t.ex. ICA:s vilda ekologiska tomater
2 msk olivolja
1 klyfta citron, saften
några färska basilikablad
salt och peppar

Topping:
150 g pancetta, knaperstekt
Finriven parmesanost

Gör så här

Börja med de marinerade tomaterna. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda dem med olivolja och citronsaft i en skål och smaksätt med basilika, salt och peppar. Låt marinera medan du gör risotton.

Värm först buljongen i en kastrull för sig, därefter börjar du med risottokastrullen. Fräs schalottenlök och vitlök mjuk i rikligt med olivolja tillsammans med de soltorkade tomaterna i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.

Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.

Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3– 4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen. Låt risotton sjuda lugnt och rör om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger visst tuggmotstånd.

Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner 1-2 msk smör, bönor, parmensanost och basilika och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.


Fördela risotton i varma, djupa tallrikar och servera med de marinerade tomaterna, finriven parmesanost och pancetta.

söndag 9 mars 2014

Salted peanut florentines

Spröda kakor som drar lite åt snickershållet. Salta jordnötter, karamell och choklad. Kan ju inte vara annat än supergott, eller hur? Detta är en ganska liten sats, men vill man ha fler kakor går receptet utmärkt att dubblera.

Ingredienser ca 12 kakor

2 dl rostade salta jornötter
1 ½ msk vetemjöl
¼ tsk salt
4 msk (0,6 dl) strösocker
2 msk vispgrädde
2 msk lönnsirap
50 smör
1 krm vaniljpulver
Topping:
50 g mörk choklad, smält

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader.

Mixa jordnötterna i en matberedare snabbt tills de är finhackade, men inte malda. Blada nötterna med vetemjöl och salt i en skål.

Koka upp strösocker, vispgrädde, lönnsirap och smör i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Låt blandningen koka ca 1 minut. Ta av kastrullen från plattan och rör i vaniljpulver. Låt svalna någon minut.

Häll i sockerblandingen över skålen med jordnötter och mjöl. Blanda och låt smeten svalna i ca 10 minuer.

Skeda upp matskedsstora toppar av smeten på bakplåtspapper. Se till att ha rejält med avstånd emellan. Ett tips är att skeda upp 6 kakor på två vardera plåtar, totalt 12 kakor.  

Grädda kakorna ca 7 minuter, eller tills de har flytit ut och är gyllenbruna. Ett tips är att vakta kakorna noga, eftersom gräddtiden varierar beroende på kakstorlek och ugnsvärme.

Låt kakorna svalna en stund på plåten innan de kallnar helt på galler.

Ringla sedan över smält choklad över kakorna och låt stelna innan de serveras.