lördag 12 oktober 2013

Pappardelle med butternutpumpa, salvia och citron



Hösten är aldrig så härlig som den är just nu, med sprakande färger på löven och hög klar luft. Matcha färgerna med denna snabblagade och vegetariska pasta.

Ingredienser 4 port

1,1 kg pumpa
8-12 st vitlöksklyftor
0,5 kruka salvia
3 msk olivolja
2-3 msk smör
1 st citron, finrivet skal
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
4 st port nykokt pasta
2 dl parmesanost, finriven

Gör så här

Skala och kärna ur pumpan. Skär pumpan i ca 2 cm stora tärningar. 

Stek salviabladen i oljan så att de blir frasiga. Ta upp dem på ett fat så länge.

Krossa vitlöksklyftorna försiktigt, bara precis så att skalet spricker. Fräs pumpan och vitlöken i oljan ca 10 min, rör om då och då. Tillsätt smör och citronskal och fräs under omrörning ca 1 minut.  Salta och peppra. Vänd ner pastan och låt allt bli genomvarmt. 

Fördela pastan i varma tallrikar.  Strö över salvian och den rivna osten.

Sallad med inkokta plommon, fetaost och bacon




Supergod sallad som kan ätas både som förrätt eller huvudrätt med kanske lite bröd till. Om det blir några plommon över så kan de med fördel skivas ner i frukostfilen nästa dag!

Ingredienser 2 huvudrätter eller 4 förrätter

Inkokta plommon:
8 st lila plommon
1,5 dl strösocker
4 dl vatten
1 msk citronsaft
Sallad:
1 påse blandad sallad; ruccola, babyspenat mm.
1 näve valnötter
1 pkt tärnad bacon
0,5 paket fetaost
Basilikaolja:
1 dl färska basilikablad
0,5 dl olivolja
0,5 tsk citronsaft
Salt och peppar

Gör så här

Picka plommonen med en potatissticka och skålla dem i kokande vatten tills skalet spricker. Ta upp plommonen och låt dem svalna en stund. Skala sedan plommonen. Halvera och kärna ur. 

Koka upp 1,5 dl strösocker med 4 dl vatten. Smaka av med citronsaft. Häll den heta lagen över plommonen och låt dra minst en timme.

Skölj salladen och sprid ut den på ett stort fat. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna och när de svalnat lite, strö dem över salladsbladen.

Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Strö bacon och smulad fetaost över salladen. Lägg nu även till plommonen.

Mortla basilika, olja, citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Ringla oljan över salladen och servera genast.

söndag 6 oktober 2013

Beef chili tacos


Nu är hösten här! Kylan och mörkret gör oss sugna på grytor och stekar. Det här är en variant på chili, ehuru vi redan bloggat om detta, så kan man aldrig ha för många chilirecept! Jag gillar en stark chili som kompenseras med gräddfil/yoghurt så krydda efter behag!

Ingredienser 4 port

1 kg högrev
2-3 st torkade chilifrukter av olika sort, t.ex. ancho och chipotle 
1,5 dl vatten
1 öl ljus lager, 33 cl
1 färsk chili
1 hel vitlök
3 msk mjöl
1 msk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad korriander
2 tsk torkad oregano
1 msk socker
salt och peppar
olja till stekning
1 köttbuljongtärning
Picklad rödlök
1 röd lök, tunt skuren
1 lime
1 tsk socker
1 nypa salt
0,5 tsk sambal oelek
1 msk rödbetssaft (endast för färgens skull, kan uteslutas)
Tillbehörsförslag
Riven cheddarost
Picklad rödlök
Blandsallad
Hackad färsk koriander
Tärnad avokado
Gräddfil
Hackad tomat
Tortillabröd

Gör så här

Rensa ur de torkade chilifrukterna från frön och hacka grovt. Lägg i kastrull och häll på 1,5 dl vatten. Låt koka i ca 15 minuter och mixa slät.

Finhacka vitlök och tärna köttet. Bryn kött och vitlök i stekpanna i omgångar. För över allt i en stor gryta. Pudra över mjöl samt alla torra kryddor, salta och peppra. Finhacka och tillsätt den färska chilin. Häll på öl, chilimixen och buljongtärning. Tillsätt eventuellt lite vatten så att köttet täcks. Låt koka under lock i minst 2 timmar. Vi lät grytan koka i 3 timmar samt att vi tog av locket sista halvtimmen för att reducera grytan en aning.

Picklad rödlök: Blanda limesaft, socker, salt, sambal och rödbetssaft. Lägg rödlöken i en djup tallrik och slå på saften. Täck med platsfolie tätt så att filmen trycker ner mot löken. Låt stå i en timme i kylen.

Servera med dina favorittillbehör, vi gjorde klassiska tacowraps.