söndag 28 april 2013

Krispig kycklingburgare med jalapeno cole slaw

Vilka fantastiska smaker! Krispig kyckling, het majonäs, syrligt het cole slaw och ett grillat bröd. Snåla inte på kvaliteten på brödet och kycklingen, det är stor skillnad. Åk till dit favoritbageri och handla färska frallor, sväng förbi en butik med eco-kyckling så blir middagen perfekt!

Ingredienser 4 pers

Het majonäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl majonäs
1 tsk tabasco
Cole slaw
1 tunt skivad jalapeno
 0,5 tunt skivad rödlök
6 dl riven vitkol
0,5 dl smörgåsgurka
2 tsk smörgåsgurka-spad
Kycklingburgare
2 dl vetemjöl
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 dl filmjölk (3%)
2 kycklingbröst
2-3 dl rapsolja
4 st bröd
Smör till stekning

Gör så här.

Blanda alla ingredienser till majonäsen och ställ i kylen. Blanda alla ingredienser till cole slawen och ställ den i kylen.

Skiva kycklingbrösten på tvärsen så att du får 4 lika stora bitar. Banka sedan försiktigt brösten med en kött hammare eller kavel. Detta sänker stektiden och stekningen blir jämnare.

Häll upp mjöl, peppar och salt i en djup tallrik. Slå upp filmjölk i en djup tallrik. Doppa kycklingen först i mjölet och sedan i filmjölken och sist i mjölet igen. Hetta upp olja i en stekpanna och fritera kycklingen i 3-5 minuter tills de är krispiga och genomstekta. Låt de sedan rinna av på ett galler.

Snitta brödet och smörstek det lätt.

Smeta majonäsen på brödet, lägg på kycklingen sen cole slaw och avsluta med brödlocket. Salta gärna lite extra på kycklingen. Servera!


måndag 22 april 2013

Sallad med pocherat ägg och basilikadressing

Att pochera ägg är enligt myten svårt. Men om man är noggrann och tar det lugnt så blir det bra. Den här sallad är vårig och fräsch. På bilden serveras den med knaprigt bacon men grillad lax borde funka utmärkt det med!

Ingredienser 4 port

4 ägg
1,5 dl vatten
1,5 dl ättika (12%)
1 broccoli ca 250 g
0,5 citron
1 friséesalladspåse
1 kruka krasse
2 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt
svartpeppar
Basilikadressing:
1 kruka basilika
0,5 vitlöksklyfta
0,5 tsk dijonsenap
0,5 tsk flytande honung
1,5 dl creme fraiche
0,5 tsk salt
nymalt svartpeppar
Tillbehör:
Krispig bacon eller grillad lax

Gör så här

Äggen:
Blanda ättika och vatten i en bunke. Knäck försiktigt ner äggen i blandningen och låt stå i 15 minuter. Koka upp vatten i en kastrull och salta vattnet kraftigt. Dra kastrullen från plattan och häll mycket försiktigt ner äggen. Låt äggen sjuda 3-4 minuter. Ta sedan försiktigt upp äggen med en hålslev och låt de torka på hushållspapper eller en ren handduk.

Salladen:
Dela upp broccolin i små buketter och koka dem i saltat vatten i ca 3 minuter. Blanda friséesalladen med olivolja, salt och saften fån en halv citron.

Dressingen:
Mixa basilikablad, basilikastjälkar, pressad vitlök, dijonsenap, honung och hälften av creme fraichen. Blanda sedan ner resten. Blanda dressingen med broccolin.

Lägg upp friséesallad först och servera äggen, broccolin och tillbehör ovanpå. Avsluta med några drag med pepparkvarnen.