söndag 28 oktober 2012

Pubologi


Pubologi skriver på sin hemsida att de inte är en traditionell pub, matsal eller bar utan en kombination av alla tre. Ja, det är faktiskt svårt att bestämma vad Pubologi är, men en modern restaurang skulle nog en äldre generation säga. Här kommer några bilder från vårt besök. Ett ställe vi varmt rekommenderar!

























Ölutbudet är spännande och det är ingen stor stark man tar här inte! Vi valde Mikeller bryggeri: "American dream lager" och "K:rlek pale ale"


Brödet var fantastiskt, lätt och luftigt. Till brödet fick man en liten flaska med consumé på svamp, smart och väldigt gott.

När man äter på Pubologi tar man in flera smårätter. De rekommenderar att man tar två rätter vilket var lagom. Ovan ser ni rätten: Liguriska Havet, som är en träkolsgrillad polpo från Liguriska Havet. Serveras med crema di polpo nero, confit på Sicilianska citroner, fänkåls-jus och cruditéer på fänkål och gurka från Östhammar. Smarrigt men kräver att man gillar bäckfisk!



Kopervik. Vilket består av lättrökt rom av Regnbågsöring från Kopervik. Serveras med krispig, krämig och syrlig rotselleri från Östhammar, karamelliserad schalottenlök och lökringar. Riktigt bra komponerad rätt.



Som andra rätt tog vi deras hamburgare: Svartådalen, Träkolsgrillad grovmalen hamburgare av hängmörad högrev från Svartådalen. Serveras i vår sesamtoppade brioche med Panceta Iberico de Bellota, tryffelmajonnäs, Manchego och picklad silverlök. Side: Panko-lökringar. Bästa hamburgaren i Sverige!



Efterrätt! Venezuela, Kräm på Ocumare-choklad. Serveras med en karamelliserad nötmix, lättsaltad karamellglass, brynt smör och syrligt mjölkskum. Ruskigt gott och med ett passande Madeira till.

lördag 27 oktober 2012

Svamprisotto med vit tryffelolja

Risotto ser kanske inte mycket ut för världen, men kan smaka helt fantastiskt. Ofta får man risotto som ett tillbehör men den här är så pass smakrik att den klarar sig själv. Vi tror att den även går hem hos svampskeptiker.

Ingredienser 4 port

3 dl arborioris
200 g färska champinjoner
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl parmesanost
2 dl torrt vitt vin
25 g smör
2-3 msk koncentrerad hönsbuljong (eller 2 hönsbuljongtärningar)
1-1,2 liter kokande vatten
2-4 msk tryffelolja
salt och peppar
olivolja till stekning
Tillbehör:
Riven parmesanost

Gör så här

Grovriv svampen med ett rivjärn. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs svampen gyllenbrun. Tillsätt lök, vitlök och ris. Sänk värmen och låt fräsa under omrörning i några minuter. Tillsätt vinet och låt det koka in. Blanda hönsbuljong med kokande vatten.

Späd risotton med lite hönsbuljong i taget under omrörning (ju mer du rör desto bättre blir den). Tillsätt lite buljong, låt koka in. Fortsätt så tills riset är lagom al dente, ca 20 minuter.

Tillsätt smör, parmesan och tryffelolja. Smaka av med peppar och salt.

Servera risotton med lite extra parmesanost på toppen.

fredag 19 oktober 2012

Timjanstekt kyckling med brynt morotscréme och broccolisallad


Åh, kombinationen av saftig kyckling, len morotscréme och krispiga grönsaker är verkligen överraskande god! Kan bero på smörmängden. Men kompromissa inte på denna punkt, det är smöret som gör det. Vi glömde köpa späda morötter till salladen, men det hade nog varit väldigt gott så vi skrev med det i receptet ändå. Hur som helst, detta är ett höstrecept värt att provlaga.

Ingredienser 4 port

Kyckling:
600 g färsk kycklingfilé med skinn
1 tsk salt
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
25 g smör
1 msk vatten

Morotscréme:
100 g smör
500 g morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
2 tsk pressad citronjuice
1/2 tsk salt

Sallad:
1 broccolistånd (250 g)
16 späda morötter eller 2 morötter
1 liten rödlök
4 rädisor
1 msk olivolja

Gör så här

Sätt ugnen på 100 grader. Salta kycklingen på båda sidor. Bryn den gyllene i lite olja tillsammans med timjan och krossad vitlök. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills kycklingen har fått en innertemperatur på 68 grader, ca 20-25 minuter. Låt vila i 5 minuter innan kycklingen skivas upp.

Bryn smöret till morotscrémen. Skala morötter, gul lök och vitlök och skiva i mindre bitar. Lägg i allt i smöret och låt dem kokas mjuka under lock. Mixa till en slät créme i en blender eller med stavmixer. Späd med vatten till önskad konsistens. Pressa i lite citronjuice och smaksätt med salt.

Dela broccolin i små buketter och skär stammen i tunna skivor. Koka broccolin och morötterna mjuka med aningens tuggmotstånd. Använder du stora morötter så skär dem i mindre stavar. Blanda grönsakerna med skivade rädisor och skivad rödlök.

Servera kycklingen med morotscréme och broccolisallad. Ringla över lite olivolja, ös upp lite sky och garnera med några timjankvistar från kycklingsformen.

söndag 7 oktober 2012

PA:s Hamburgare med bröd

Hamburgare har under de senaste åren utveckats till en hel vetenskap. Hemligheten till en bra burgare är som med allt inom matlagning - råvaran. Vi gjorde vår burgare på en blandning av högrev och ryggbiff som maldes grovt (vill du ha hjälp med att få bra kött så fråga i butiken om hjälp). Färsen blandade vi upp med lite bacon. Vi bakade även eget bröd till, vilket är väl värt ansträngningen!

Ingredienser 6 burgare

Hamburgare:
700 g nötfärs, gärna en blandning av olika styckdelar t.ex. högrev, bringa, biff
1 paket jägarbacon
2 tsk salt
1 tsk liquid smoke
Bröd, ca 12 st:
25 g jäst
2 dl mjölk
1 dl vatten
2 tsk salt
0,5 msk socker
4 msk rapsolja
1 ägg
7,5 dl vetemjöl
1,5 dl durumvetemjöl
majsgryn (för garnering)

Tillbehör:
2 avokado
4 msk majonäs
1 tsk citronsaft
2 tomater
1 gul lök
6-7 skivor lagrad ost
Salt & peppar

Gör så här

Hamburgerbröden:
Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen. Tillsätt olja, socker, ägg, salt och mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i en hushållsassistent.
Låt degen jäsa i 1 timme.

Häll ut degen på ett bakbord och arbeta den smidig med lite mjöl. Dela upp i 12 bitar och tryck ut dem till bullar. Placera på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite majsgryn på varje degbit. Låt jäsa i 15 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader.

Grädda i 10 minter. Låt bröden svalna på ett galler med en kökshandduk över.

Köttfärsbiffarna:
Blanda färsen med finhackad bacon och salt. Tryck ut till 6 biffar.


Låt biffarna vila i kylen i en timme. Ta fram dem 20 minter innan tillagning.
Stek eller grilla burgarna i några minuter per sida.

Tillbehör burgare:
Skiva tomat, sallad och lök. Hyvla osten. Mosa avokadon och blanda med majonäsen och citronsaften. Smaka av med salt och peppar.

Bygg din burgare och njut!

fredag 5 oktober 2012

Renskavspasta

Här kommer en perfekt rätt för fredagskvällen, en lättlagad pasta med rena svenska smaker. Ett glas Zinfandel till, dinner complete.

Ingredienser 4 port

1 pkt renskav (250 g)
1 liten purjolök
2 morötter
2 msk smör
1 dl vatten
2 dl creme fraiche, 34 %
1,5 msk viltfond
0,5 dl färsk timjan
Salt och peppar
Tillbehör:
1 dl riven prästost
300 g spaghetti

Gör så här

Tina renskaven. Koka pastan.

Skölj och strimla purjolök. Skala och skär morötterna i smala stavar. Fräs lök och morot i smör. Tillsätt renskaven och stek alltsammans några minuter.

Tillsätt vatten, crème fraiche, viltfond och timjan. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Blanda samman spaghetti och renskavssås och servera med riven ost.

tisdag 2 oktober 2012

Basilikamos med falukorvsstjärnor

Varför inte göra en vardagsrätt lite roligare? När du väl ätit falukorv som stjärnor så vill du aldrig ha dem som vanligt igen!

Ingredienser 4 port

5-6 potatisar av mjölig sort
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
50 g smör
2 dl mjölk
salt & peppar
Tillbehör:
400 g falukorv
Smör till stekning

Gör så här

Skala och halvera potatisarna. Koka i saltat vatten.

Mixa mjölk, basilika och vitlöksklyfta med en stavmixer. Mosa potatisen och tillsätt smör, mjölkblandning och smaka av med salt och peppar.

Skiva falukorven och tryck ut stjärnor med en pepparkaksform. Stek i smör.

Servera stjärnorna med moset.

måndag 1 oktober 2012

Majssoppa med popcorn


Gör soppan roligare med popcorn. Servera gärna med ost-quesadillas! 

Ingredienser 4 port

2 burkar majskorn (à 300 g)

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

½ - 1 tsk curry

1 ½ dl matlagningsgrädde

½ tsk salt

2 krm nymald vitpeppar

2 dl saltade popcorn

Gör så här

Låt majsen rinna av. Häll majskorn och vatten i en kastrull. Tillsätt buljongtärning och ½ tsk curry. Låt koka upp. 

Tillsätt grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Koka upp soppan på nytt.

Garnera soppan med några popcorn och servera resten vid sidan om.