söndag 22 juli 2012

Kyckling med mango och avokadokräm


Denna sallad har fått smak av klassiska mexikanska ingredienser; avokado, chili och lime. Avokadokrämen är ganska stark, så den fruktiga mangon passar väldigt bra till. Det är viktigt att mangon är riktigt mogen och saftig, på gränsen till övermogen. Då är den som bäst. Man tjänar också på att köpa färsk svensk kyckling, både etiskt och smakmässigt!

Ingredienser 4 port

4 st små kycklingfiléer
2 msk chiliolja
1 tsk fligsalt

Avokadokräm:
2 st avokado
1 lime, skal och saft
1 liten vitlöksklyfta
0,5-1 st röd chili
1 klyfta rödlök
1 krm salt

Sallad:
1 mango
70 g sallad
10 cm gurka
2 msk olivolja
Salt och peppar

Garnityr:
10 st rödlöksringar
12 st chiliringar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och gnid in olja och salt. Tillaga i ugnen ca 20 minuter.

Riv skalet från limen och pressa ut saften. Finhacka chili, vitlök och rödlök. Mosa ihop alla ingredienser i avokadokrämen utom saltet. Smaka av med salt.

Skala och skär mangon i bitar. Skölj salladen. Skär gurkan i små bitar.

Varva sallad, mango och gurka på tallrikar. Ringla över olja och mal lite salt och peppar över det hela. Lägg på avokadokräm och kyckling och garnera med rödlöks- och chiliringar.

onsdag 11 juli 2012

Kladdkaksmuffins

Lättlagade muffins med kraftig chokladsmak med inslag av karamell. Muffinsen är gräddade i aluminiumformar, som är stadigare än vanliga pappersformar. Om de äts strax efter gräddning är muffinsen fortfarande rinnande i mitten. Efter några timmar i kylen har muffinsen i stället fått en fudgeliknande konstistens. Oavsett förtäringssätt är de gudomliga!

Ingredienser 9 muffins

1 ägg
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
25 g smör
50 g mörk choklad
0,25 dl rapsolja
0,5 dl ljus sirap
1 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Tillbehör:
vispad grädde och färska bär

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt i en stor skål.

Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en tjockbottnad kastrull eller i en skål över kokande vatten. Häll i matolja och sirap i chokladsmöret och blanda. Häll över det hela i skålen med äggsmeten och blanda.

Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Placera ut nio aluminiumformar på en plåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 11 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna på galler.

Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.