onsdag 29 februari 2012

Restaurang #1 och #2 i Puerto Mogán, Gran Canaria

#1: La Bodeguilla, Puerto Mogán.

Rökt tonfisk med avokado och palmhonungssås. 

 Stekt oxfilé med vitlök, chili och persilja.

 #2: Ristorante Clipper, Puerto Mogán.

 Dagens specialiteter.

 Nybakat bröd.

 Rosé.

Förrätt, auberginegratäng med parmesanost. 

 Tagiatelle med vaktel.

Laxfylld svart ravioli fylld med potatis- och purjolöksröra.

fredag 24 februari 2012

Solgul pastasallad med salami

Supersmarrig pastasallad med massa smaker. Perfekt till utflykten! Eller som för vår del, matlåda till flyget mot varmare breddgrader :)

Ingredienser 4 port

6 dl okokt pasta, tex. stora makaroner
1 liten zucchini
1 gul paprika
100 g chorizosalami
50 g pinjenötter
50 g torkade tranbär
Salt och peppar
Saffranssås:
0,5 g saffran
1 tsk socker
0,5 dl kokande vatten
1 dl majonnäs
0,5 dl creme fraiche, 15 %
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk cayennepeppar

Gör så här

Koka pastan i saltat vatten. Skölj med kallt vatten så att pastan svalnar.

Stöt saffran och socker i en mortel. Häll på vatten och rör om tills det löst sig. Blanda med majonnäs, creme fraiche, pressad vitlök och cayennepeppar.

Rör ner saffranssåsen i pastan.

Strimla zucchinin med en potatisskalare. Hacka paprikan och skär salamin i mindre bitar. Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna.

Rör ner grönsakerna, salamin, pinjenötterna och tranbären i pastan. Smaka av med salt och peppar.

tisdag 21 februari 2012

Ost- och skinkpaj


Vår variant av denna klassiska paj. Låt gärna pajen vila i 10 minuter efter att den gräddats så kommer smakerna fram mycket bättre.

Ingredienser 4 port

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
0,5 pkt bacon
1 röd paprika
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
150 g rökt skinka i bit
3 ägg
1,5 dl riven ost, t.ex. cheddar 
1,5 dl parmesanost
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 dl färska basilikablad
Tillbehör:
Sallad

Gör så här

Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa, antingen för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°.

Strimla bacon, paprika och rödlök och fräs i en stekpanna tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Ställ åt sidan.

Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Sänk värmen till 200°C.

Lägg bacon, grönsaker, skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.

Servera med sallad.

onsdag 15 februari 2012

Laxburgare med avokadomajo och bacon

Lax och bacon är en väldigt lyckad kombo! Godaste burgaren får man med hembakade bröd, men på en vardag duger Friscobröd gott.

Ingredienser 4 hamburgare

Laxburgare:
350 g laxfilé
0,5 msk dijonsenap
1 litet ägg
1,5 msk ströbröd
1 tsk japansk soja
1 krm svartpepper
1 krm salt
1 msk smör
1 msk olja
Avokadomajo:
2 avokado
0,5 dl majonnäs
0,5 piri piri
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
Tillbehör:
100 g bacon
4 st hamburgerbröd
2 tomater, skivade
1 liten rödlök, strimlad
Salladsblad
ev. ketchup

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader.

Skär laxfilen i små bitar lägg i en skål. Blanda ner senap, ägg, ströbröd, soja, svartpeppar och salt. Forma smeten till fyra platta burgare. Stek dem i smör och olja på medelhög värme, ca 3 minuter per sida.

Mosa ihop avokado, majonnäs, finhackad piri piri, pressad vitlök och salt.

Skär baconet till 10 cm långa skivor och knaperstek dem i en torr stekpanna.

Värm bröden på gallret i ugnen så att de blir lätt rostade.

Servera laxburgarna i bröden med avokadomajo, bacon, tomat, rödlök, sallad och ev. ketchup.

måndag 13 februari 2012

Falukorv provencale med morotspuré


Falukorv är lätt att variera, här i en sydfransk tappning. Vi gjorde morotspuré till men potatismos går säkert lika bra!

Ingredienser 6 port

Falukorv provencale
800 g falukorv
0,5 dl frans senap
0,5 aubergine
0,5 zucchini
2 tomater
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad timjan
0,5 msk torkad basilika
2 dl riven ost (t.ex. 1 dl parmesan + 1 dl prästost)
Morotspuré:
5 morötter
1 vitlöksklyfta
1 dl ricottaost
15 g smör
salt & peppar
Tillbehör:
Blandade oliver
Kapris
Olivolja

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka morötterna i mindre bitar. Koka i saltat vatten till mjuka. Ställ åt sidan.

Lägg falukorven i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Skiva falukorven tunt, nästan hela vägen igenom. Halvera aubergine och zucchini på längden och skiva tunt. Skiva tomaterna tunt. Bred över senap på korven. Tryck ner aubergine, zucchini och tomat skårorna. Pressa vitlöksklyftorna i ett glas och tillsätt olivoljan. Ringla över hela korven. Krydda med timjan, rosmarin och basilika. Stek korven i 25 minuter. Strö över osten efter halva tiden.

Mosa morötterna med en gaffel eller stavmixer. Tillsätt ricotta, vitlök och smör. Smaka av med salt och peppar.

Servera korven med morotspuré och oliver blandat med kapris och olivolja.

söndag 12 februari 2012

Hemmagjord ravioli med ricotta och spenat

Okej, lite överkurs kanske men varje tugga man tar av dessa små godingar gör ansträngningarna mödan värd. Om man inte vill ha en helt vegetarisk rätt kan man blanda ner lite knaperstekt bacon i fyllningen. Vi har inte provat det själva, men det kan ju inte bli annat än gott!

Ingredienser 4 port 

Pastadeg:
3 dl vetemjöl
3 dl durumvetemjöl
2 ägg
4 äggulor
1 msk olivolja 
1 krm salt
1 msk vatten
Fyllning:
100 g bladspenat
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1,5 dl ricottaost
1,5 dl finriven parmesanost
Tomatsås:
0,5 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater
1 kvist timjan, plockade blad
0,5 kruka färsk basilika, hackade blad
en nypa strösocker
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör:
1 dl finriven parmesanost
0,5 kruka färsk basilika, plockade blad

Gör så här

Pastadeg: Knåda ihop alla ingredienser till en fast och smidig deg utan klumpar. Platta ur till en rektangel, ca 10 x 15 cm, och linda in i plastfolie. Låt vila i kylen i minst en timme.

Fyllning: Fräs spenat i olivolja. Salta och peppra. Lägg över spenaten i en skål och låt svalna. Blanda ner ricottan och parmesanosten. 

Tomatsås: Fräs lök och vitlök någon minut i olivolja. Tillsätt vin, tomater, timjan och basilika och låt sjuda utan lock i 10 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.

Ravioli: Kavla ut pastan till tunna plattor, antingen för hand med hjälp av en kavel, eller i en pastamaskin. Klicka ut fyllningen med jämna mellanrum på hälften av pastaplattorna, ca en tesked per bit. Pensla med vatten runt fyllningen och lägg på övriga pastaplattor. Tryck till med fingrarna runt fyllningarna och stansa ut ravioli med t.ex. ett pepparkaksmått. Koka raviolin i saltat vatten i ca 3-4 minuter. 

Servera raviolin med tomatsåsten, riven parmesanost och färsk basilika.

fredag 10 februari 2012

Lammkotletter med ricottafyllda tomater

Lammkotletterna är marinerade i chili, oregano och timjan och är så goda att man i slutet av måltiden sitter med köttet i händerna och gnager tills benet är helt rent. De ricottafyllda tomaterna fungerar både som salladstillbehör och sås. Servera det hela med ugnsstekt potatis och något gott att dricka, så är fredagsmiddagen komplett!

Ingredienser 4 port

4 st lammkotletter
Marinad
1,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, finhackad
1 msk oregano
1 msk timjan
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk flingsalt
Ricottafyllda tomater:
4 st stora kvisttomater
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl inkråm från en brödfralla
1+1 msk olivolja
0,75 dl ricottaost
2 msk hackade valnötter
0,5 msk balsamvinäger
0,5 tsk oregano, tinjan och dragon
Salt och peppar
1 msk ströbröd
Tillbehör:
Ugnsstekt potatis
Rucola

Gör så här

Marinera köttet i alla ingredienser utom saltet, som tillsätts precis innan stekning.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen av tomaterna och gröp ur dem. Spara inkråmet och hacka det grovt. Finhacka lök och vitlök och stek i 1 msk olivolja tillsammans med tomathacket och brödinkråmet, tills vätskan försvunnit. Ta av från värmen och tillsätt ricottaost, valnötter, balsamvinäger, örter, salt och peppar. Fyll tomaterna till bredden med ricottaröran och lägg på toppen. Ringla över 1 msk olivolja och strö över ströbröd. Baka mitt i ugnen i 15 minuter.

Stek lammkotletterna på medelhög värme i marinadoljan, ca 3 minuter per sida för rosa kött. Låt kotletterna vila några minuter innan de serveras.

onsdag 8 februari 2012

Bulgursallad med fetaost, avokado och apelsin

Salladen kan ätas som den är, med en bit god baguette till, eller serveras med något tillbehör. Enkelt och gott blir det med färdiggrillad kyckling till. Eller varför inte den kryddstarka korven chorizo, som passar väldigt bra till den här fruktiga salladen.

Ingredienser 4 port

2 dl fullkornsbulgur
0,5 tärning grönsaksbuljong
1 paket fetaost
1 stor eller 2 små avokado
1 stor eller 2 små apelsiner
50 g rucola
2 msk rostade solrosfrön
Tillehör:
Baguette eller t.ex kyckling alt. chorizo

Gör så här

Koka bulgurn tillsammans med buljongen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt bulgurn svalna.

Tärna fetaost, avokado och apelsin. Skölj rucolan. Rosta solrosfröna i en torr het stekpanna.

Blanda alla ingredienser till salladen och servera med valfritt tillbehör.

tisdag 7 februari 2012

Köttbullar med sallad på rödbetor, blomkål och fetaost


Vi gjorde en utrensning av kylen och fick ihop den här rätten. Den är både nyttig och god! Om du vill ha den vegetarisk är det bara att välja bort köttbullarna.

Ingredienser 4 port

Köttbullar:
400 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk kalvfond
1 msk fransk senap
1 ekologiskt ägg
2 msk mjölk
2 msk ströbröd
Salt
Svartpeppar från kvarn
Smör till stekning
Rödbetssallad:
4 rödbetor
1 paket fetaost
½ dl solroskärnor
2 dl färsk blomkål
100 g sockerärtor
smör till stekning
Garnering:
Färsk mynta
Olivolja
Flingsalt

Gör så här

Skala och koka rödbetorna oskalade.

Gör köttbullarna. Blanda mjölk och ströbröd i ett glas och låt ströbrödet stå och svälla. Skala och riv lök och vitlök i en bunke. Blanda ner nötfärs, ägg, fransk senap och kalvfond. Rör ner mjölk- och ströbrödsblandningen. Salta och peppra. Rulla till små köttbullar och låt dem sedan stå i kylen medan du gör rödbetssalladen.

Skala och klyfta upp de kokta rödbetorna. Låt stå och svalna.

Fräs blomkålen i smör i några minuter. Halvera sockerärtorna och lägg i stekpannan.

Rosta solrosfrön i en torr stekpanna.

Stek köttbullarna i smör på medelvärme tills att de är genomstekta.

Servera köttbullarna med rödbetor, blomkål, sockerärtor, smulad fetaost och rostade solroskärnor. Garnera med några myntablad, olivolja och flingsalt.

söndag 5 februari 2012

Broccoli- och blomkålspasta med saffran och chili


Blomkål och broccoli är alltid lika gott. När man lägger till saffran och chili blir det ännu godare. Prova den här pastan och vi lovar att du inte blir besviken. Himmelskt gott!

Ingredienser 4 port

300 g farfalle-pasta
300 g färsk broccoli
300 g färsk blomkål
2 piripiri
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse saffran (0,5 g)
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
1 msk smör
0,5 tsk salt eller 2 tsk flingsalt
Tillbehör:
0,5 dl rostade pinjenötter
1,5 dl riven parmesanost

Gör så här

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara 1 dl kokvatten.

Ansa broccoli och blomkål till fina buketter. Stek i olja och smör tills blomkålen och broccolin fått fin färg och är nästan genomstekta. Hacka lök, vitlök och piripiri och tillsätt i stekpannan tillsammans med saffran och citronsaft. Låt steka någon minut och tillsätt sedan 1 dl pastavatten. Salta.

Servera broccolin och blomkålsröran med pasta, parmesanost och pinjenötter.

lördag 4 februari 2012

Laxpuckar med parmesanflarn och smörstekta grönsaker

Vilka smaker! Lika lättlagad som snygg rätt. Parmesanosten kan bytas ut mot västerbottensost. Om man är riktigt hungrig kan man behöva lägga till lite kolhydrater, t.ex. klyftpotatis.

Ingredienser 4 port

400 g laxfilé
2 dl grovriven parmesanost
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
1 msk frusen hackad dill
Ostflarn:
1 dl grovriven parmesanost
Tillbehör:
150 g suger snaps
300 g cocktailtomater
1 msk smör
1 citron, rivet skal

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Gör ostflarnen. Forma 4 platta rundlar av osten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 10 minuter. Låt flarnen kallna helt.

Höj ugnen till 180 grader. Finhacka laxen och blanda med ost, salt, peppar och dill. Blanda röran och forma till 4 st puckar. Lägg den på en plåts med bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 15 minuter.

Skölj grönsakerna och stek i smör på hög värme i några minuter.

Servera laxen med grönsaker, ostflarn och toppa med rivet citronskal.

fredag 3 februari 2012

Grönärtssoppa med mynta och focaccia

En riktig färgbomb till soppa som både är lättlagad, god och spännande i smaken. Gröna ärtor, mynta och parmesan är verkligen ingredienser som passar tillsammans. Focaccia är ett italiensk långpannebröd som i nybakat skick är så nära brödhimlen man kan komma.

Ingredienser 4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk olivolja
2 kapslar grönsaksbuljong alt. 2 tärningar
1 l vatten
600 g gröna små ärtor, frysta
2 msk hackad färsk mynta
Salt och vitpeppar
Tillbehör:
1 dl grovriven parmesanost

Focaccia:
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 dl durumvetemjöl
5 dl vetemjöl
1 msk olivolja
0,75 tsk salt
Topping:
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt

Gör så här

Börja med focaccian. Smula jästen i en stor bunke och blanda med mjölken. Tillsätt mjölet samt olivolja och salt. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under handduk i 45 minuter.

Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut degen till en rektangel, ca 15x20 cm. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med olja och strö över salt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.

Gör soppan. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör och olivolja i någon minut. Tillsätt buljong och vatten. Koka upp. Tillsätt ärtorna och låt koka upp. Koka sedan soppan i 3 minuter på medelhög värme. Tillsätt myntan mixa soppan slät. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera soppan med parmesanost och skivor av focaccian med smör.