tisdag 30 augusti 2011

Lax- och citrontagiatelle

Lättlagad och snabb vardagslyx.

Ingredienser 4 port

4 st laxfiléer
15 cm purjolök
1 röd chili
2 msk olivolja
2,5 dl matlagningsgrädde
1 citron, rivet skal + 2 msk saft
80 g bladspenat
1 dl riven parmesanost
Salt och peppar
300 g tagiatelle

Gör så här

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj bladspenaten. Skär laxen i 2 cm stora bitar.

Skölj purjolöken noggrant och skiva den tunt. Kärna ur chilin och skiva den i tunna strimlor. Fräs purjolök och chili i en kastrull. Tillsätt grädden, citronskalet och citronsaften. Lägg i laxen och låt allt puttra under lock i 3 minuter.

Rör ner bladspenaten i laxsåsen och smaka av med salt och peppar. Fördela pastan på fyra tallrikar och skeda över sås och lax. Servera med parmesanost.

Affogato

Mumsig vuxenefterrätt där smakerna kompletterar varandra perfekt. Det får snart bli en repris på denna! Viktigt är att köpa bra choklad, glass med äkta vanilj och grädde samt gott kaffe. Då kan det inte gå fel.

Ingredienser 4 port


12 st körbär eller bigarråer
4 kulor vaniljglass
50 g mörk choklad
6 msk avsvalnat kallt kaffe
1-2 tsk farinsocker

Gör så här


Ta fram glassen så att den blir lite mjuk. Dela och kärna ur körsbären. Fördela halvorna i fyra portionsskålar.

Koka kaffe och söta det med lite farinsocker. Låt svalna en aning. Riv chokladen fint. Strö över lite choklad i varje skål.

Skopa upp en glasskula i varje skål och strö över resten av chokladen. Skeda över kaffe och servera genast.

söndag 28 augusti 2011

Pop burgers

Hamburgare i mindre format. Ta en, ta två, ta tre!

Ingredienser 15 miniburgare

500 g köttfärs
0,5 msk hackad timjan
1 vitlöksklyfta
3 äggulor
2 msk vatten
2 msk dijonsenap
1-2 msk tabasco
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Plommonchutney:
250 g plommon
1 schalottenlök
1 liten vitlöksklyfta
0.25 röd chili
0,5 msk smör
2,5 msk råsocker
2 msk rött vin
1 msk vatten
0,5 msk vitvinsvinäger
Dressing:
1 avokado
0,5 dl majonnäs
Salt & peppar
Tillbehör:
2 tomater
0,5 gurka
1 rödlök
1 dl riven ost
Hamburgerbröd:
25 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk olivolja
1,5 tsk strösocker
1 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl special
0,5 dl parmesanost
1,5 msk sesamfrön

Gör så här

Börja med att baka hamburgerbröden. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blivit en smidig deg. Spara lite av mjölet till utbakning. Låt degen jäsa i övertäckt bunke i 30-45 minuter.

Dela degen i 20 bitar (det blir alltså fem fler bröd än burgare) och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med kallt vatten och strö över ost och sesamfrön. Täck bullarna med ytterligare ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Detta för att bullarna ska jäsa på bredden och inte höjden. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och grädda så småningom bullarna ca 6 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Gör plommonchutneyn. Halvera och kärna ur plommonen. Skär dem i tunna klyftor. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och rör tills det smält. Häll på vin och vatten. Lägg i plommonen och låt puttra utan lock i ca 30 minuter. Smaksätt med vinäger.

Gör hamburgarna. Blanda färsen med timjan, pressad vitlök, äggulor och vatten. Tillsätt senap, tabasco, salt och peppar. Forma färsen till 15 små burgare. Grilla eller stek burgarna 4 minuter per sida.

Mosa avokado och blanda med majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Skiva tomat och rödlök tunt. Skala och hyvla gurkan i tunna skivor.

Servera hamburgarna i bröden tillsammans med plommonchutney, tomat, rödlök, gurka och avokadomajonnäs.

torsdag 25 augusti 2011

Melonkulor och färska hallon med vaniljglass

Enkelt, fräscht, snyggt och jävligt gott.

Ingredienser 4 port

1 melon, t.ex. cantaloupe
200 g färska hallon
4 kulor vaniljglass
4 msk pistagenötter

Gör så här

Om du har ett kuljärn, använd det till att gröpa ur kulor ur melonen. Annars kan den tärnas. Varva melonkulor och hallon på fyra tallrikar. Lämna plats i mitten för glassen. Skopa upp en rejäl kula glass på varje tallrik och strö över hackade pistagenötter.

Jordansk kyckling med citronpilaffris

Kanske inte den vackraste rätten vi lagat, men väldigt god ändå! Curry, citron och russin. Mums! Till marinaden använde vi en "chicken spice" från Jordanien, som vi fått i present, men den smakade som vanlig curry så det går säkert bra att använda det i stället. Vi skriver in gurkmeja i receptet också, det ger nog kycklingen en trevligare färg.

Ingredienser 4 port

4 st kycklingfiléer
3 dl matyoghurt
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
Citronpilaffris:
1 liten gul lök
2,5 dl långkornigt ris
2 msk olja
0,5 citron, rivet skal och saft
4,5 dl vatten
1 st buljongtärning
0,5 tsk salt
2 msk hackad färsk bladpersilja
3 msk russin
Tillbehör:
1 liten gul lök
2 paprikor
1 msk olja

Gör så här

Skär kycklingen i ca 3 cm stora bitar. Blanda kycklingen med yoghurt, curry, gurkmeja och salt. Låt marinera minst 1 timme i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader. Trä upp kycklingen på spett och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga kycklingen i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills köttet är vitt.

Skala och finhacka löken till pilaffriset. Fräs löken i olja i en kastrull och tillsätt sedan riset. Rör runt och riv över citronskal och pressa över citronsaft. Slå på vatten och lägg i en buljongtärning. Salta. Låt koka på svag värme under lock 10-15 minuter. Tillsätt persilja och russin precis innan servering.

Skala och skiva lök, samt skiva paprikorna tunt. Fräs grönsakerna i olja i en stekpanna några minuter. Servera kycklingspetten med pilaffriset och de frästa grönsakerna.

tisdag 23 augusti 2011

Skink- och Västerbottensostpaj

Enkel paj med klassiska smaker. Den är även god som rest vilket inte gör saken sämre!

Ingredienser 4 port


Pajdeg:
3 dl mjöl
75 g smör
0,75 dl lättkesella
Fyllning:
150 g skinka
2-3 ägg (beroende på storleken)
2 dl mjölk
3 dl riven Västerbottensost (eller annan lagrad ost)
0,5 purjolök
1 grön paprika
salt & peppar

Gör så här


Blanda alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel. Låt degen stå i kylen i 10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka purjolök, skina och paprika. Riv osten. Blanda ägg och mjölk, salta och peppra.

Förgrädda pajdegen i 10 minuter. Lägg sedan i skinka, purjolök, paprika och ost i formen. Avsluta med att hälla på äggblandningen.

Grädda pajen i 30-35 minuter mitt i ugnen. Servera med en god sallad!

fredag 19 augusti 2011

Fransk grytstek med potatis- och rotsellerimos

Fantastiskt god fredagsmat som inte kräver så mycket jobb i köket. Större delen av tillagningen sker i ugnen och under tiden kan kocken slappa :) Tips! Vi har precis köpt en stans för billig penning, som genast gör potatismos väldigt festligt! 

Ingredienser 4 port

600 g rostbiff
0,5 pkt bacon (70 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 skalade vitlöksklyftor
2 lagerblad
0,75 dl hackad färsk timjan eller oregano
2,5 dl vitt vin
1 msk vinäger
2 msk tomatpuré
6 steklökar
2 morötter
Potatis- och rotsellerimos:
8 st potatisar av mjölig sort
1 bit rotselleri
1 vitlöksklyfta
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 tsk salt

Gör så här

Sätt ugnen på 100 grader. 

Bind eventuellt upp steken med steksnöre. Stek strimlat bacon i en ugnsfast gryta och lägg upp på ett fat. Bryn steken runt om i fettet. Tillsätt ev. smör om så behövs. Salta och peppra. Lägg i bacon, vitlöksklyftor, lagerblad, timjan eller oregano. Tillsätt vin, vinäger och tomatpuré. Rör runt och lägg på lock. 

Ställ grytan i ugnen och stek till 58 graders innertemperatur. När köttet har 40 graders innertemperatur läggs halverade lökar och bitar av morötter i grytan. 

Skala och skär potatis och rotselleri i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten ca 10 minuter eller tills bitarna är mjuka. Häll av vattnet och mosa potatis och rotselleri. Tillsätt pressad vitlök, grädde och mjölk och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med salt.

Ta upp steken ur ugnen och lägg på en skärbräda att vila ca 5 minuter. Skiva köttet och servera med potatis- och rotsellerimos och sky. 

torsdag 18 augusti 2011

Apelsinmazarin med toscatäcke

'
Knaprig paj med len fyllning. Servera med en stor kanna te.

Ingredienser 1 paj

150 g smör
210 g (ca 3,5 dl) vetemjöl
2 msk strösocker
1 äggula
Fyllning:
300 g mandelmassa
3 ägg
1 äggvita
1 apelsin, rivet skal
Toscatäcke:
150 g sötmandel
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk vispgrädde
1 msk vetemjöl

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Hacka snabbt samman smör, mjöl, socker och äggula, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 min. 

Riv mandelmassan och tillsätt ägg, äggvita och apelsinskal. Fördela smeten i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min. 

Skålla, skala och strimla mandeln. Rosta den på medelstark värme tills den fått fin färg. Koka upp smör, socker, mjöl, grädde och mjöl under omrörning. Blanda i mandeln. Fördela smeten på kakan.

Höj ugnsvärmen till 225° och grädda kakan ytterligare ca 15 min. Låt kakan kallna i formen innan den serveras.

onsdag 17 augusti 2011

Syrlig thaikyckling

Curry, citrus och kokosmjölk smakar gott tillsammans med kyckling, i denna lättlagade gryta. När vi lagade denna rätt hade vi inte örterna eller färsk chili hemma, men det blev mycket gott ändå! 

Ingredienser 4 port

600 g kycklingfilé
1 gul lök
1 msk rapsolja
2 lime
2 citrongräs
3 vitlöksklyftor
2 dl kokosmjölk
ev. 1 dl vatten
5 limeblad
2 cm ingefära
2 msk röd currypasta
1 msk fisksås
Tillbehör:
4 salladslökar
1 röd chili
1 liten knippa koriander
1 liten knippa mynta
Servera med:
Jasminris

Gör så här

Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Bryn kyckling och lök i en gryta i olja. 

Skiva den ena limen och pressa saften ur den andra. Skär citrongräset i mindre bitar och banka lite på dem med bakstycket av en kniv. Lägg limen i grytan tillsammans med citrongräs, skivad vitlök, kokosmjölk, ev. vatten, limeblad, fint strimlad ingefära, currypasta och fisksås. Koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter. 

Koka under tiden ris. 

Skiva salladslök och chili fint och hacka örterna grovt. Servera grytan med tillbehören och jasminris. 

Obs! Citrongräset och limebladen är inte så goda att tugga på, de är med i grytan för smakens skull.

måndag 15 augusti 2011

Pasta all 'arrabbiata

En krämig och god pastarätt som med tanke på smör- och oljemängden man inte bör äta varje dag. Typiskt italienskt är att det är få ingredienser och enkla smaker. Avskräcks inte heller av sardellerna, det smakar inte fisk!

Ingredienser 4 port


1 dl olivolja
3 st vitlöksklyftor
2 st torkade chilifrukter, chipotle
400 g krossade tomater
1 burk sardeller, ca 10 filéer
100 g rumsvarmt smör
400 g pasta
salt
3 msk hackad persilja

Gör så här


Värm oljan i en kastrull. Lägg i vitlök och chili, hel och låt dem fräsa i oljan tills vitlöken blivit gyllene. Ta upp vitlök och chili och kasta dem. Låt oljan svalna i fem minuter och tillsätt sedan försiktigt krossade tomater, det kan stänka om oljan är för varm. Tillsätt lite salt och låt sedan såsen puttra i 20 minuter.

Finhacka sardellerna och blanda dem med smöret. Blanda ner smörblandningen i tomatsåsen och vispa ihop den tillsammans med persilja. Smaka av.

Koka pastan och sila av den. Blanda ner såsen i pastan, servera!

söndag 14 augusti 2011

Kalljästa bullar med äppel- och mandelfyllning

Att kalljäsa bullar ger en annan konsistens än "vanlig" jäsning. Bullarna blir mjuka och nästan lite spröda. Här fylls dom med en blandning på muskovadosocker, äpple och mandelmassa. Det tar lite tid att göra bullarna men supergoda är de.

Ingredienser ca 20 bullar

200 g smör, rumstempererat
9 dl vetemjöl + 0,5 dl till utbakning 
25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
1 ägg
0,5 dl strösocker
Fyllning:
1,5 dl koncentrerad äppeljuice
1,5 dl äppelmos
4,5 msk mörkt muskovadosocker
150 g mandelmassa
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här

Börja med att göra fyllningen. Blanda äppeljuice, äppelmos och muscovadosocker i en kastrull och låt koka upp. Sjud i ca 10 min, rör om några gånger under tiden. Låt svalna. Riv mandelmassan grovt och blanda med äppelkrämen.

Blanda smör och mjöl, i matberedare eller med en kniv. Smula jästen i en bunke och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt ägg och socker. Rör samman. Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, ca 5 min i degmaskin eller ca 10 min för hand. 

Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och tryck ut till en 3 mm tjock rektangel. Skär ut rutor, ca 8 x 8 cm. Lägg en klick fyllning på varje platta och vik upp de fyra hörnen mot mitten. Lägg bullarna i bullformar och ställ på plåtar. Låt jäsa under bakduk i kyl ca 2 h. 

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Rör ihop florsocker och vatten till en slät glasyr och ringla över bullarna. Låt stelna. Vänta med glasyren om bullarna ska frysas. 

onsdag 10 augusti 2011

L'Ecole

L'Ecole är en restaurang i New York som är ansluten till det franska kulinariska institutet. På L'Ecole jobbar kockstudenter vilket gör att priserna är låga. Kvaliteten är däremot väldigt hög, och restaurangen är rekommenderad i Guide Michelin. Vi var fyra personer som åt femrätters meny med vinpaket. Här nedan är ett urval av maten. 

 Menyn.

 Aptitretare.

Tagiatelle med rucolapesto och räkor. 

Lättkokt ägg med sparristempura och pancettasmulor. 

 Stekt havsaborre med ratatouille, tapenade och citronaioli. 

Bakad hummer med musslor, chorizo och remouladsås.

Sauterat ankbröst med potatis och syrlig körsbärssås.

Grillad hängmörad biff med lökringar och majskräm.

Chevrépannacotta med parmesankex och glöggkokta päron.

Chokladkaka med grönt te och rödvinbärssorbet.

Jordgubbstarte med basilikasås och glass på crème fraîche.

Rispudding med citrongräs med persikosorbet och kokosnöt- och mangokompott.

Apelsin- och olivoljekaka med solrosfrökrisp och gräddfilskräm.

Portvin.

Potatis- och fetaostflarn med vitlök och timjan

Med smördeg som botten och salt topping är detta ett flarn som passar både som drinktilltugg, förätt och varmrätt. Fetaosten går att ersätta med getost, och om magen ska mättas passar en enkel tomatsallad och lufttorkad skinka bra till!

Ingredienser 4 port

4 plattor fryst smördeg
200 g potatis
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
3 msk olivolja
Flingsalt & svartpeppar
200 g fetaost eller getost
1 msk flytande honung
1 kvist färsk rosmarin
Tillbehör:
8 skivor lufttorkad skinka
4 tomater
2 msk god olivolja
Flingsalt & svartpeppar
ev. 1 näve färsk basilika

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader.

Tina smördegsplattorna i rumstemperatur i 20 minuter. Lägg plattorna på varandra och kavla ut dem med lite mjöl till en rektangel, ca 3 mm tjock. Vik in kanten ca 1 cm på långsidorna. Lägg plattan på en plåt med bakplåtspapper.

Tvätta och skala potatisen. Skiva den lövtunn, helst på en mandolin eller i en hushållsmaskin. Lägg potatisen i en bunke och pressa över vitlök. Tillsätt olivolja, timjan, salt och peppar. Blanda runt. Krama ur ev. överflödig vätska och varva sedan potatisen på smördegen. Grädda tills flarnet är gyllene och botten fått färg, det tar ca 10 minuter.

Flarnet kan "bubbla upp" under gräddning, stick då hål på bubblan med en kniv.

När flarnet är taget ur ugnen, smula över fetaost och ringla över honung. Strö till sist hackad rosmarin över flarnet. Skär i snittar.

Skiva tomaterna och lägg på ett fat. Ringla över olivolja. Salta och peppra och riv över basilika. Servera flarnet med tomatsalladen och skinkan.

tisdag 9 augusti 2011

Kokospanerad torsk med grönsakswok

Detta är ett bra vardagsrecept! Det tar inte allt för lång tid att laga samt det är en andra smaker än de vanliga fiskpinnarna.

Ingredienser 4 port

Kokosfisken:
600-800 g vit fisk filé t.ex. torsk eller sej
1 dl grahamsmjöl
2 ägg
1 dl kokosflingor
1 msk olivolja
1 msk smör
salt & peppar
Grönsakswok:
2 rödlökar
100 g vitkål
1 broccoli stånd
2 morötter
1 bit färsk ingefära, ca 3 cm
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 tsk sesamolja
2 msk soja
2 msk mangochutney
300 g risnudlar
Tillbehör:
Limeklyftor

Gör så här


Skär fisken i 3 cm breda kuber. Vänd fiskbitarna först i mjölet, sedan i dem uppvispade äggen och till sist i kokosflingorna. Stek fisken på medelvärme i smör och olivolja tills fisken fått färg runt om. Salta och peppra.

Skala och skär löken i tunna klyftor. Strimla vitkålen och bryt broccolin i buketter. Skala och skär morötterna i stavar. Skala och riv ingefäran och vitlöken. Fräs grönsakerna i olivoljan i några minuter. Häll på sesamolja, mangochutney och soja. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och blanda med grönsakerna. Servera med fisken och färsk lime.


söndag 7 augusti 2011

Köttbullar med blomkålspuré och lingonkompott

Dijonsenapen i blomkålspurén matchar perfekt till kryddpepparn i köttbullarna och portvinet i lingonkompotten. Köp ett billigt portvin på systemet och leta i bärfrysdisken efter lingon, om du inte bor nära en skog förstås!

Ingredienser 4 port

Köttbullar:
400 g nötfärs
2 msk ströbröd
0,5 dl vispgrädde
1 ägg
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
2 krm mald kryddpeppar
Salt & peppar
Blomkålspuré:
1 blomkålshuvud (800 g)
6 dl mjölk
1 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
Salt & peppar
Lingonkompott:
2 dl lingon
1,5 dl strösocker
2 msk portvin
Tillbehör:
2 dl frysta gröna ärtor

Gör så här

Börja med lingonkompotten. Lägg alla ingredienser till kompotten i en liten kastrull och koka på låg värme i 5-10 minuter. Mosa bären lätt med hjälp av baksidan på en slev. Häll över kompotten i en kall porslinskål och låt kallna.

Rör samman ströbröd och vispgrädde i en liten skål och låt svälla i 10 minuter. Finriv rödlöken och blanda med köttfärs, pressad vitlök, ägg, kryddpeppar och ströbrödsblandningen. Smaka av färsen (om kvaliteten tillåter) med salt och peppar. Rulla färsen till 30 små köttbullar. Stek i omgångar i smör i stekpanna på medelhög värme.

Bryt blomkålen i mindre bitar och koka i mjölk ca 5 minuter, eller tills buketterna är mjuka rakt igenom. Sila av mjölken och mixa blomkålen slät med hjälp av en mixerstav. Blanda i creme fraiche, dijonsenap, salt och peppar. 

Koka upp vatten och häll över de frysta ärtorna. Låt stå i ett par minuter och sila sedan av vattnet.

Servera köttbullarna med blomkålspurén, lingonkompotten och ärtorna. 

torsdag 4 augusti 2011

Äppeltarte med ingefära och kanelgrädde

En himmelskt god fuskvariant av tarte.

Ingredienser 10 port

4 frysta smördegsplattor (á 85 g)
5 äpplen
1 apelsin
20 g smör
0,75 dl strösocker
2 tsk färskriven ingefära
Pensling:
1 ägg
Kanelgrädde:
3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 tsk mald kanel
Garnering:
1 msk florsocker

Gör så här

Lättvispa grädden tillsammans med socker och kanel. Ställ kallt i kylen till servering.

Tina smördegsplattorna enligt anvisningen på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg smördegsplattorna på varandra och kavla ut dem på mjölat bakbord till en platta, ca 30 x 40 cm. Lägg platten på en plåt med bakplåtspapper.

Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Skölj apelsinen noga och riv skalet. Stek äppelklyftorna i smör i en stekpanna ca 2 minuter. Strö över sockret och stek vidare tills sockret är lätt karamelliserat (ljusbrunt). Tillsätt apelsinskal och ingefära och rör runt.

Fördela äpplena på smördegen. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut tarten. Låt svalna ca 5 minuter. Pudra över lite florsocker och servera med kanelgrädden.

onsdag 3 augusti 2011

Apelsin- och chilikyckling med orientalisk couscoussallad

En fantastiskt god rätt med spännande smaker. Både kycklingen och salladen går att förbereda och servera kall om man vill, men godast är dom så klart nylagade!

Ingredienser 4 port

4 kycklingfiléer
Marinad:
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 tsk riven ingefära
0,5 tsk chilipulver
1 tsk flingsalt
1 apelsin, rivet skal
1 lime, rivet skal och saft
Couscoussallad:
3 dl couscous
3 dl färskpressad apelsinjuice (ca 4 apelsiner)
1 tsk salt
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
0,75 tsk kanel
0,75 dl gula russin
0,75 dl hackad bladpersilja
50 g mandelspån
Salt och peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienser till marinaden. Skiva kycklingfiléerna på längden och skåra ytan grunt. Häll över marinaden och låt stå svalt i minst två timmar, gärna längre.

Sätt ugne på 200 grader. Stick in en stektermometer i mitten på den tjockaste kycklingbiten. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen och låt steka till 68 graders innertemperatur, eller 15-20 minuter. Lägg över kycklingen på en sval tallrik när den är klar, annars eftersteks den i ugnsformen och blir seg. Spara även skyn till servering.

Koka upp apelsinsaft och couscous i en liten kastrull. Dra av kastrullen från värmen och låt svälla under lock. Fluffa upp couscousen med en gaffel och blanda i olivolja och vitvinsvinäger. Tillsätt kanel, russin, bladpersilja och mandel. Smaka av med salt och peppar.

Servera couscoussalladen med kycklingen och lite av skyn.

Blåbärskakor med glasyr

Smarriga och lättbakade sommarkakor!. Vilken sylt eller marmelad som helst går bra, ta din favorit! Vanligt marsanpulver för kokning går också bra, kakorna blir då högre och bulligare.

Ingredienser 20 kakor

125 g smör
0,75 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
0,5 dl snabb marsanpulver (ej för kokning)
0,75 tsk bakpulver
Fyllning:
0,5 dl blåbärssylt
Garnering:
2 msk florsocker
2-3 tsk vatten
2 msk kokos

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa alla ingredienser till degen i en matberedare, eller nyp ihop dem för hand, till en degboll. Rulla bollen till en avlång rulle och skiva i 20 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Gör en fördjupning med lillfingret i varje boll och fyll med blåbärssylt med hjälp av en tesked. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, eller tills kakorna har fått en lätt gyllenbrun färg. Låt kakorna svalna på galler.

Blanda florsockret med lite vatten i taget. När glasyren har en trögflytande konsistens är den klar. Ringla glasyren runt sylten på kakorna. Strö över kokos. Låt kakorna kallna helt innan de avnjuts eller läggs i en lufttät burk.

måndag 1 augusti 2011

Blodpuddingspytt

Mer svensk kan det inte bli. Efter några veckor utomlands är detta en riktig njutning!

Ingredienser 4 port

10 små potatisar
1 + 0,5 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm svarpeppar
1 pkt blodpudding
1 pkt bacon
1 litet grönt äpple
1 dl frysta lingon, tinade
1 tsk timjan
1 näve rucola

Gör så här

Tärna potatisen i centimeterstora kuber. Stek på medelhög värme i 1 msk smör ca 10 minuter, eller tills potatisen är mjuk och har fått en gyllenbrun yta. Salta och peppra.

Tärna blodpuddingen i centimeterstora kuber. Strimla baconet. Stek blodpudding och bacon på medelhög värme i en separat stekpanna, ca 5 minuter.

Tärna äpplet i centimeterstora kuber. Skölj rucolan. Fördela potatis, blodpudding och bacon på tallrikar. Strö över äpple, lingon och timjan. Toppa med rucola.