tisdag 28 juni 2011

Kokossnurror

Lite ovanligt med kokos i fyllningen, men det är verkligen gott! Servera med ett glas ananasjuice så får du en karibisk touch på fikat :)

Ingredienser ca 40 bullar

50 g jäst
5 dl mjölk (37° C)
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
150 g rumstempererat smör
14 dl vetemjöl
Fyllning:
250 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
Till pensling:
1 ägg
1 dl råsocker

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig i 5 min. Låt jäsa i ca 40 min under bakduk.
 
Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en platta på ca 30x32 cm. Bred på smör, strö över margarin, socker, vaniljsocker och kokosflingor. Rulla ihop degplattan från långsidan till en rulle. Skär den i ca 13 rundlar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk ca 30 min.
 
Sätt ugnen på 250° C.
 
Pensla bullarna med ägg och strö över kokosflingor. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.

måndag 27 juni 2011

Sallad med chèvre chaud, rödbetor och valnötter

Klassisk fransk rätt i svensk tappning.

Ingredienser 4 port

20 små rödbetor
2 pkt (à 120 g) kotlettbacon
250 g chèvre
1 ägg
0,5 dl sesamfrön eller ströbröd
1 tsk salt
2 msk smör
2 påsar blandsallad
1 msk olivolja
0,5 citron, saften
200 g cocktailtomater
1 liten rödlök
50 g valnötter
2 msk flytande honung
Tillbehör:
Flingsalt
1 baguette

Gör så här

Skär bort blasten och toppen på rödbetorna och koka med skalet på i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt rödbetorna svalna innan de skalas.

Strimla baconet och knaperstek det.

Skiva chévren i 4 skivor. Pensla skivorna runt om med vispat ägg. Vänd skivorna i sesamfrön/ströbröd blandat med salt. Stek gyllenbruna i smör på medelhög värme.

Skölj salladen och dressa med olivolja och citronsaft. Lägg upp på tallrikar tillsammans med rödbetor, skivade cocktailtomater och rödlök. Strö över bacon och lägg en ostskiva i mitten på varje tallrik. Ringla över honung och sprinkla över valnötter. Servera med extra flingsalt, honung och ett gott bröd.

söndag 26 juni 2011

Sparrisrisotto

A och O i en bra risotto är en god buljong. Vi åt grillad kyckling dagen innan och sparade skrovet, som vi kokade buljong på till denna rätt. Färdig buljong går att frysa, så rätten går utmärkt att förbereda. Har du inte tillgång till kycklingben så går det även bra att späda koncentrerad kyckling-/grönsaksfond med vatten för att få en god buljong. Buljongtärning är förbjudet!

Ingredienser 4 port

Kycklingbuljong:
2 kycklingskrov (ben och allt som inte ätits upp)
2 stora morötter
2 lökar (gul eller röd)
4 vitlöksklyftor
200 g kålrot eller rotselleri
10 st pepparkorn
5 lagerblad
3 l vatten
2-3 tsk salt
2 msk olivolja
Risotto:
4 små schalottenlökar
3 msk olivolja
5 dl risottoris (avorio eller carnaroli)
2 dl vitt vin
1,5 l buljong
2 rosmarinkvistar
500 g sparris
2 msk smör
2 dl västerbottensost eller parmesanost
1 citron
Salt och peppar

Gör så här

Fräs kycklingskroven i en stor kastrull tillsammans med grovt hackad lök, morötter, vitlök, kålrot/rotselleri och kryddor i olja. Tillsätt vattnet och låt småkoka i 2-3 timmar tills 1,5 l vätska återstår. Smaka av med salt (buljongen ska vara ganska salt). Sila buljongen.

Skär av toppen på sparrissarna så att det blir ca 7 cm långa. Filéa citronen, dvs skär ut hinnfria klyftor så att endast fruktköttet kommer med. Skär klyftorna i små bitar och ta saften tillvara.

Finhacka schalottenlök. Hetta upp olivolja i en vid kastrull/traktörpanna. Svetta löken tills den blivit genomskinlig. Tillsätt riset och rör runt så att det täcks med olja och lök. Tillsätt vinet och låt koka in på medelhög värme. Lägg i rosmarinkvistarna.

Tillsätt buljongen skopvis till riset under ständig omrörning. Låt varje skopa buljong koka in i riset innan nästa tillsätts. Detta för att frigöra stärkelsen från riskornen så att risotton blir krämig. Detta tar ca 20-30 minuter. Mer vatten kan behövas tillsättas. Riset är klart när den är "al dente", dvs då den har en liten kärna i mitten. Konsistensen på risotton ska vara ganska lös, tänk risgrynsgröt blandad med mjölk. Sparrissen läggs i de sista 5 minuterna.

Dra kastrullen från värmen och tillsätt citronbitar, citronsaft, smör och ost. Rör runt och servera direkt. En fräsch sallad och vitt vin är gott till.

Hallonpannacottapaj

Somrig hallonpannacotta på knaprig digestivebotten. Magiskt gott! Servera gärna med färska bär.

Ingredienser 8 bitar

Botten:
15 st digestivekex
100 g smält smör
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 gelatinblad
250 g hallon
200 g philadelphiaost

Gör så här

Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.

Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.

Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

torsdag 23 juni 2011

Citronglass

Om man vill lyxa till den ännu lite mer så kan man fördela glassen i urgröpta citroner. Men den smakar även alldeles förträffligt som den är!

Ingredienser 4 port

5 äggulor
1,5 dl strösocker
2 st citroner
1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl mjölk

Gör så här

Lägg äggulorna och sockret i en bunke. Vispa tills blandningen har blivit porös och luftig. Riv i skalet från citronerna och saften av en citron.

Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur dess frön. Häll grädden, mjölken, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull och koka upp. Häll den kokande gräddblandningen över äggsmeten under omrörning.

Låt stå och svalna under omrörning. Tag upp vaniljstången. Kör i glassmaskin och ställ i frysen. Om man inte har glassmaskin rör om under infrysningen.

Kokt torskrygg med färskriven pepparrot, brynt smör och dill

Fisken är köpt på saluhall, vilket garanterar en färsk och god fisk. En riktig svensk klassiker. Mängden salt i lagen stämmer, det ska vara mycket för att fisken skall få tillräcklig sälta.

Ingredienser 4 port

4 portionsbitar färsk torskrygg (ca 150 g styck)
Lag:
1 stor gul lök
1 morot
10 vitpepparkorn
4 lagerblad
2 msk salt
ca 2 liter vatten
Tillbehör:
800 g färskpotatis
2 dl färskriven pepparrot
1 kruka dill
200 g smör
1 citron

Gör så här

Koka potatisen i lättsaltat vatten.

Koka upp vatten till lagen tillsammans med klyftad lök, hackad morot, vitpeppar, lagerblad och salt i en traktörpanna eller en vid kastrull. Dra av pannan från plattan när vattnet stormkokar. Lägg genast i fiskfiléerna och lägg på locket. Låt stå exakt 12 minuter.

Bryn smöret under omrörning. Servera fisken med kokt potatis, brynt smör, färskriven pepparrot, hackad dill och några klyftor citron.


Oxfilécarpaccio med rucola, äpple och parmesanost

En somrig, lyxig och väldigt smarrig förrätt. Det är viktigt med bra råvaror, speciellt köttet och olivoljan. Man kan få hjälp med utbankningen av köttet när man köper det över disk. Då blir den riktigt tunn, precis som den ska vara!

Ingredienser 4 port

300 g utbankad oxfilé
100 g rucola
4 små färska lökar
1 grönt äpple
150 g parmesanost
0,5 dl färska basilikablad
Dressing:
1 dl olivolja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
2 tsk citronsaft
Salt & peppar

Gör så här

Vispa alla ingredienser till dressingen i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Skölj rucolan och fördela på fyra tallrikar. Dressa rucolan med lite av dressingen. Strö över hackat äpple, skivad lök och flagad parmesanost. Lägg på strimlor av det utbankade köttet och ringla över lite mer dressing. Riv över färsk basilika och servera genast.

onsdag 22 juni 2011

Kebabspett med pitabröd, tzatziki och syrad rödlök


Ingredienser 4 port

500 g köttfärs
1 msk spiskummin
1 tsk sambal oelek eller chilipulver
0,5 dl pinjenötter
1 tsk peppar
1 tsk salt
3 msk olivolja
Tzatziki:
0,5 gurka
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
Syrad rödlök:
1 rödlök
3 msk rödvinsvinäger
0,5 dl hackad färsk basilika eller koriander
Tillbehör:
2 tomater
4 st stora pitabröd

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Torrosta pinjenötterna i en het panna tills de fått färg. Blanda köttfärs med spiskummin, sambal oelek, pinjenötter, salt och peppar. Krama färsen runt grillspett och pensla med olivolja. Stek på plåt i ugnen i ca 10 minter. Ta upp spetten efter halva tiden, vänd dem och pensla andra sidan med lite mer olivolja.

Riv gurkan grovt och krama ur vätskan. Blanda med matyoghurt, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Skär rödlöken i tunna ringar. Blanda med rödvinsvinäger, basilika och lite salt. Skiva tomater och värm på pitabröden.

Servera köttfärskebaben på pitabröden med tzatziki, rödlök och tomat.

tisdag 21 juni 2011

Bacon- och spenatfylld fläskfilé med rostad färskpotatis

Det känns ibland som att fläskfilé är lite trist och det är svårt att veta vad man ska göra med den.  Här är ett bra sätt att tillreda den med bl.a. bacon, spenat och parmesanost (det kan inte bli äckligt).
Vi lagade inne för att det regnade men är grillen tillgänglig går det säkert lika bra!

Ingredienser 4 port

600 g fläskfilé
50 g parmesanost
1 paket bacon
1 msk ströbröd
1 ägg
150 g färsk babyspenat
50 g parmesanost
800 g färskpotatis
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
olivolja
1 kruka färsk rosmarin
peppar & salt
Steksnöre

Gör så här

Sätt på ugnen på 200 grader. Tvätta färskpotatisen och lägg i en ugnssäker form blanda med olivolja, färsk rosmarin (ett par kvistar) salt, 4 krossade vitlöksklyftor (behåll skalet på) och klyftad gul lök. Ställ in i ugnen.

Putsa babyspenaten från stjälken. Lägg i en kastrull och strö lite salt över. Häll på kokande vatten så den täcks och låt förvälla i 1 minut. Häll av spenaten, låt svalana och krama ut så mycket vatten du kan.

Stek baconet lätt i några minuter, diska inte ur stekpannan!

Putsa fläskfilén. Skär sedan ett snitt på längden genom filén. Fläk ut den och banka med något hård så att du får en stor bit som är ca 1 cm tjock.

Blanda riven parmesanost, babyspenat, ströbröd och ägg. Salta och peppra lite i blandningen och pressa i 1 vitlöksklyfta. Lägg baconet på fläskfilén och bred ut röran på. Rulla ihop fläskfilén så hårt du kan utan att allt rinner ut. Knyt ihop hela paketet med steksnöre.

Bryn sedan fläskfilén runt om i baconstekpannan tillsätt en matsked olivolja. Lägg fläskfilépaketet i en ugnssäker form, häll på lite olivolja och bryt i resten av rosmarinkrukan runt om. Ställ in i ugnen och stek i ca 30 minuter. Kontrollera att potatis och fläskfilé är klara och servera!

måndag 20 juni 2011

Baconlindad kyckling med svartvinbärssås och färskpotatis

Receptet är lättlagat med ger ändå en känsla av vardagsgourmet, och som i så många andra rätter så är det såsen som gör det!

Ingredienser 4 port

600 g kycklingfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 pkt bacon
Ett par kvistar rosmarin och/eller timjan
1 msk olivolja
Sås:
4 msk strösocker
2 dl svarta vinbär
3 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 krm salt
2 tsk Maizena majsstärkelse
Tillbehör:
800 g färskpotatis
200 g sugar snaps

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Gör några tvärgående snitt på varje kycklingfilé, salta och peppra runt om. Lägg på örter och linda in varje filé med baconskivor. Bryn kycklingen i olivolja och lägg över i en ugnsfast form. Stek i ugnen till 68 graders innertemperatur, eller ca 15 minuter.

Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinbär, vatten, balsamvinäger och kalvfond. Pressa lite på vinbären så att juicen blandas ut, och låt såsen sjuda i fem minuter. Sila såsen och pressa på vinbären så att bara skalet blir kvar i silen. Häll tillbaka såsen i kastrullen och smaka av med salt. Vispa ner majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka upp så att såsen tjocknar.

Servera med kokt färskpotatis och blancherade sugar snaps.

lördag 18 juni 2011

Restaurang 1900

 Fördrinkar i stället för förrätt! Longdrink med rom och svartvinbär till vänster och cocktail med vodka och calvados till höger.

Hängmörad biff med granbarksost och potatispytt med skogschampinjoner och karamelliserad lök.

 Ångad piggvar med sommargrönsaker i brynt pepparrotssmör, löjrom och syrad potatiskräm.

Restaurang 1900

Niklas Ekstedt driver denna restaurang i Stockholm city. Menyn består genomgående av svenska rätter och restaurangen satsar på att både mat och vin skall vara ekologisk och närproducerad. I anslutning till matsalen ligger Kåken, en populär bar som bidrog till en festlig stämning i hela lokalen. Servicen var utmärkt och båda maträtterna var verkligen suveränt goda. Prisnivån är hög, men ändå rimlig. Sammantaget kan vi varmt rekommendera denna restaurang!

torsdag 16 juni 2011

Svartvinbärstryffelpaj

Att svartvinbär och mjölkchoklad är BFF kanske inte alla visste, men efter att ha smakat på denna fantastiskt krämiga paj står det inga som helst tvivel om den saken! Framförhållning behövs dock, pajen behöver stå och gotta till sig i kylskåpet minst sex timmar innan den ska ätas.

Ingredienser 1 paj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten
Tryffelkräm:
1 1/2 dl svarta vinbär, färska eller frysta
2 dl vispgrädde
300 g hackad mjölkchoklad
75 g rumsvarmt smör

Gör så här

Börja med att göra pajdegen i matberedare. Kör först mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en fast deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåpet i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform, cirka 25 cm i diameter, och tryck ut degen. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå kallt ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i cirka 10 minuter.

Låt pajskalet svalna och gör under tiden tryffelkrämen. Mixa vinbären så släta som möjligt i matberedare eller med mixerstav. Koka upp vinbärspurén med vispgrädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och tillsätt sedan smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och fyll pajskalet.

Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet minst sex timmar innan den serveras.

tisdag 14 juni 2011

Hett tomatris med aubergine & cashewnötter

En stark vegetarisk rätt med många smaker. Passar perfekt en regnig och kylig sommardag!

Ingredienser 4 port

3 dl basmatiris
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 + 3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 nypa socker
1 tsk balsamvinäger
1 aubergine
2 msk mjöl
2 tomater
1 dl oliver med pimento
1 paprika
1 dl cashewnötter
2 msk färsk hackad timjan
grekisk yoghurt
salt & peppar

Gör så här

Sätt ugnen på max med grill. Skiva upp aubergine  i tunna skivor, dela upp skivorna i kvartar. Lägg i ett durkslag och salta kraftigt.

Lägg paprikan på en ugnssäker form och ställ in i ugnen. Koka riset.

Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chillin. Stek hacket i olivolja i några minuter. Tillsätt krossade tomater, socker, balsamvinäger, salt och peppar och låt koka i 5 minuter.

Grovhacka tomater och oliver. Skölj auberginen hastigt under kranen. Torka av den med hushållspapper så noga du orkar. Vänd auberginen i mjöl och stek sedan gyllenbrun i olivolja.

Ta ut paprikan när den fått svarta fläckar. Dra av skinnet och grovhacka den. Blanda kokt ris, tomatröra, grillad paprika, tomat- och olivröra, aubergine och cashewnötter. Toppa med hackad timjan, flingsalt och en klick yoghurt.

måndag 13 juni 2011

Dödligt god spaghetti carbonara

När man beställer in en carbonara i Italien får man inte två deciliter vispgrädde på köpet utan helt enkelt en pastarätt som fått sin krämighet från ägg, parmesanost, stärkelserikt pastavatten och olivolja. Helt klart mycket godare än den svenska varianten.

Ingredienser 4 port

300 g spaghetti
2 pkt bacon
1 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
2 ägg
2 äggulor
2 dl riven parmesanost + lite extra till servering
1 msk olivolja
Svartpepper
ev. lite finhackad persilja

Gör så här

Koka spaghettin i rikligt med saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Knaperstek bacon i en torr teflonpanna. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda runt. Tillsätt vinet och låt koka ner.

Häll av spaghettin, men spara lite av pastavattnet i kastrullen. Häll tillbaka spaghettin i kastrullen och blanda med bacon, ägg, äggulor, parmesanost och olivolja. Fördela på tallrikar och toppa med nymalen svartpeppar, riven parmesanost och eventuellt lite finhackad persilja. Servera genast.

lördag 11 juni 2011

Pizza Moreno


Bästa pizzan ever! Inga konstigheter :)

Ingredienser 4 pizzor

Deg:
6 dl vatten
50 g jäst
12 dl lantbrödsmjöl
1 tsk salt
2 msk olja till plåten
Tomatsås:
1 burk (400 g) körsbärstomater
½ dl olivolja
1 msk oregano
salt och nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 tsk balsamvinäger
Fyllning:
200 g kokt skinka
250 g (2 pkt) buffelmozzarella
100 g inlagda soltorkade tomater
100-200 g riven ost
basilika till garnering

Gör så här

Värm vattnet så att det blir fingervarmt och smula ner jästen. Häll degspadet över mjölet lite i taget.

Tillsätt salt och arbeta degen i 10 minuter i degblandare eller med en elvisp med degkrok. Om du blandar för hand ska du arbeta degen minst dubbla tiden.

Låt degen jäsa under bakduk till dubbla storleken, cirka 1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 275 grader.

Smörj en ugnsplåt med olja. Tryck ut degen direkt på plåten och låt den jäsa i ytterligare 5–6 minuter (baka ut småbröd av deg som blir över). Ställ in plåten i ugnen på nedersta falsen och grädda degen i 6–7 minuter.

Mixa tomaterna till tomatsåsen. Rör ner olivolja, oregano, balsamvinäger, salt och peppar. Pressa i vitlöken. Värm upp hastigt i en kastrull och ställ åt sidan.

Bred ut tomatsåsen och fördela fyllningen på den förgräddade pizzadegen. Ställ in pizzan i ugnen igen, men nu på översta falsen, och grädda i 5–7 minuter.

Lägg på några kvistar färsk basilika innan du serverar pizzan.

Limecheesecake med passionsfrukt

Denna cheesecake passar perfekt efter en mastig middag, och går att förbereda dagen innan den ska avnjutas.

Ingredienser 1 cheesecake

12 st digestivekex
50 gram smält smör
4 gelatinblad
2 ägg
2 dl lätt creme fraiche
400 g philadelphiaost
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 lime, rivet skal och saft
Passionsgele:
1 gelatinblad
2 msk strösocker
4 msk vatten
2 passionsfrukter

Gör så här

Krossa kexen fint. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela äggen. Blanda äggulor, creme fraiche, ost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.

Värm limesaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i limesaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.

Lägg gelatinbladet till garneringen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen. Halvera och skrapa ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda ner passionfruktsinkråmet i kastrullen och låt svalna. Häll gelén över tårtan. Ställ i kylen tills gelén stelnat, minst 1 timme.

Lossa kakan från formen med hjälp av en smörkniv.

Brownietårta med blåbärsmousse

Botten syns inte på den här bilden, men består av en tjock och kladdig browniebotten. Den i kombination med den gräddiga blåbärsmoussen är inget annat än supersmarrigt!

Ingredienser 1 tårta

Browniebotten:
150 g mörk choklad
100 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
Blåbärsmousse:
6 gelatinblad
250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 tim.

Ta kakan ur formen och garnera med blåbär.

torsdag 9 juni 2011

Örtwallenbergare med färskpotatissallad

Goda biffar med en potatissallad som är att dö för! Vi använder oss av nötfärs i detta recept men det går lika bra med lamm- eller kalvfärs. Och snåla inte på de färska örterna!

Ingredienser 4 port

Wallenbergare:
400 g nötfärs
2 dl vispgrädde
4 äggulor
0,5 dl hackade färska örter (vi använde oss av basilika, timjan, rosmarin och persilja)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Färskpotatissallad:
750 g färskpotatis
250 g frysta haricots verts
250 g körsbärstomater
2 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk sesamolja (kan uteslutas)
1 tsk rödvinsvinäger
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
Tillbehör:
Hackade färska örter

Gör så här

Lägg köttfärsen i en bunke. Rör ner lite av grädden och en äggula i taget. Arbeta ihop smeten och tillsätt hackade örter, salt och peppar. Forma till fina biffar och låt dem stå några minuter medan du börjar på potatissalladen.

Gnugga och skölj potatisen. Lägg i kastrull och koka. Blanda olivolja, senap, sesamolja, vinäger, salt och peppar i en skål. (Använd samma skål till serveringen)

Stek biffarna i smör tills de är genomstekta.

Dela den kokta potisen i mindre bitar och lägg i bunken med dressingen. Stek de frysta haricots vertsen i smör i 3-4 minuter. Blanda sedan ner dem i potatisen.

Servera med lite färska örter.

onsdag 8 juni 2011

Kryddig korv med nektarin- och bulgursallad

Ytterligare ett recept med frukt i maten, det smakar ju så bra på sommaren. Bulgursallad går att göra på massa olika sätt och här är ett mycket bra exempel!

Ingredienser 4 port

3 dl bulgur
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 msk olivolja
Salt och peppar
1 näve sallad
4 nektariner
2 avokado
1 färsk knipplök
0,5 dl gula russin
Tillbehör:
4 starka korvar
2 dl gräddfil

Gör så här

Koka upp vatten, buljong, kryddor och olja i en kastrull. Tillsätt bulgurn, sänk värmen och låt småputtra tills vattnet försvunnit och bulgurn är al dente. Tillsätt ev. mer vatten om så behövs. Smaksätt med salt och peppar.

Skölj och riv salladen i mindre bitar. Skala och klyfta nektariner, avokado och lök. Blanda alltsammas i en stor skål tillsammans med russin och bulgur.

Servera med korv och gräddfil.

måndag 6 juni 2011

Nationaldagsbakelser

Bakelserna består av havregrynsbottnar som är fyllda med tre svenska klassiker: jordgubbar, vispgrädde och fläderblomsaft. Varför inte döpa dem till nationaldagsbakelser dagen till ära? Beräkna två bakelser per person.

Ingredienser 8 bakelser

100 g smör
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
1 dl vispgrädde
1,5 msk koncentrerad fläderblomssaft
0,5 l jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra av kastrullen från värmen och rör i övriga ingredienser.

Fördela smeten i åtta små muffinsformar, som helst av allt ställts i en muffinsplåt för att maximera stadgan. Grädda 8-10 minuter. Gör en liten fördjupning i formarna med en tesked medan de fortfarande är varma. Låt sedan svalna helt.

Vispa grädde och saft lätt och luftigt, absolut inte för hårt. Fördela grädden i formarna och toppa med jordgubbar. Servera överblivna jordgubbar vid sidan om.

Chilimarinerad lax med mango- och avokadosallad

Satan i gatan vad gott! Starkt och sött, krispigt och krämigt, men framför allt fräscht. Perfekt för varma sommarkvällar. Laxen kan bytas ut mot kyckling.

Ingredienser 4 port

4 bitar lax à 150 g
Marinad:
4 msk sweet chilisås
4 msk japansk soja
2 tsk färsk ingefära
2 msk olivolja
Sallad:
2 mango
1 gurka
2 avokado
1 färsk knipplök
1 dl jordnötter
2 lime, saften
2 apelsiner, saften
Flingsalt & svartpeppar
1 tsk sambal oelek
1 msk olivolja
Tillbehör:
4 stora isbergssalladsblad
4 msk turkisk yoghurt

Gör så här

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg ner laxbitarna och se till att det blir marinad runt om. Låt laxbitarna marineras under tiden som salladen görs.

Tärna mango, gurka och avokado i centimeterstora bitar i en skål. Finhacka löken och lägg i skålen. Pressa över citrussaften och smaksätt med flingsalt, svartpeppar och sambal oelek. Tillsätt jordnötterna.

Stek eller ugnsbaka laxen (200 grader i ca 10 minuter).

Häll till sist ner oljan i salladen och blanda runt. Servera salladen i isbergssalladsbladen. Toppa laxen med yoghurt.