måndag 30 maj 2011

Gulaschsoppa

I en rikigt gulasch har man hela köttbitar och den ska puttra några timmar. Det här en bra vardagsgulasch som inte tar allt för lång tid. Den är även riktigt god!

Ingredienser 4 port

400 g köttfärs
1 gul lök
4 potatisar
3 vitlöksklyftor
1 palsternacka
0,5 citron, skal och saft
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 tsk mejram
1 tsk kummin
0,5 dl paprikapulver
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten
2 nejlikor
1 röd paprika
1 tsk sambal oelek
svarpeppar
olivolja
Tillbehör
gräddfil
baguette
färsk timjan

Gör så här

Skala och hacka potatis, palsternacka, lök och vitlök. Lägg i en skål.

Fräs köttfärsen i olivolja, se till att finfördela den. Tillsätt tomatpuré och fräs en minut till. Tillsätt sedan grönsakshacket och fräs i två minuter.

Tillsätt skal och saft från en halv citron, mejram, kummin, paprikapulver, nejlikor, sambal oelek, vatten, buljongtärningar och svartpeppar. Koka upp och låt sedan soppan puttra på medelhög värme.

Tillsätt hackad paprika efter ca 5 minuter. Låt nu soppan puttra tills potatisen är genomkokt, sen är soppan klar!

Servera med baguette, gräddfil och färsk timjan.

söndag 29 maj 2011

Körsbärspaj

Ett recept från barndomen. Smeten innehåller mannagryn, vilket gör pajen härligt segknaprig. Servera med en generös klick vaniljvisp.

Ingredienser 1 paj

150 g smör
2 dl socker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 dl mannagryn
250 g körsbär

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda med alla övriga ingredienser utom körsbären. Bred ut smeten i en pajform och jämna till ytan.

Skiva körsbären och kärna ur dem med hjälp av en tesked. Tryck ner körsbären i smeten. Grädda 20 minuter.

fredag 27 maj 2011

Fläskfilé med halloumi och citrussallad

Ett recept som vi har lagat några gånger nu. Och det är alltid lika smarrigt!

Ingredienser 4 port

600 g fläskfilé
2 apelsiner
2 blodapelsiner
4 msk olja
2 msk flytande honung
2 rejäla tsk sambal oelek
1 tsk flingsalt
Risonisallad:
3 dl risoni
80 g rucola
1 pkt halloumi
1 msk smör
25 g mandelspån

Gör så här

Riv skalet från två av apelsinerna. Blanda med olja, honung, sambal oelek och salt i en fryspåse. Lägg i fläskfilén och låt marinera 1 h.

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn fläskfilén i lite olja och lägg i en ugnsfast form. Häll över all marinad. Tillaga i ugnen till 68 graders innertemperatur.

Koka risonin enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och låt risonin svalna. Tillsätt ev. lite olja om risonin klibbar ihop.

Skölj rucolan. Skiva och smörstek halloumin. Skala alla fyra apelsiner med en kniv och använd kniven för att skära ut hinnfria filéer. Gör detta över en skål så att apelsinsaften som rinner ur tas tillvara.

Fördela rucola, risoni, halloumi och apelsinklyftor på fyra tallrikar. Skiva fläskfilén och lägg på tallrikarna. Skeda över apelsinsaften och strö över mandelspån.

onsdag 25 maj 2011

Örtpanerad kyckling med krämig potatissallad

En ny favorit hemma hos oss. Om man inte vill använda så många olika typer av örter kan man nöja sig med ex. basilika och persilja.

Ingredienser 4 port

4 kycklingfiléer
Örtpanering:
1 dl hackade färska örter (basilika, persilja och timjan)
3 msk ströbröd
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
0,75 dl riven parmesanost
Potatissallad:
800 g färskpotatis
100 g sugar snaps
1 rödlök
2 nävar rucola
1 dl hackade färska örter (basilika, gräslök, persilja)
1 dl gräddfil
0,5 dl lätt majonäs
1 vitlöksklyfta

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser till örtpaneringen med en stavmixer. Fördela paneringen på kycklingfiléerna. Tillaga i ugnen till 70 graders innertemperatur (eller 15-20 min).

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Blanchera (koka en minut) sugar snapsen. Skiva sugar snaps och rödlök. Lägg grönsakerna i en stor skål tillsammans med rucola. I en annan skål, mixa örterna tillsammans med 0,5 dl gräddfil och vitlök. Blanda i resten av gräddfilen och majonäs. Salta och peppra.

Dela potatisarna i halvor och blanda med gräddfilssåsen. Blanda detta med grönsakerna i den stora skålen. Servera med kycklingen.

Hallongrottor

Riktiga hallongrottor ska innehålla marsansåspulver, vilket kan låta konstigt. Men det gör verkligen skillnad för smaken. I stället för hallonsylt kan man använda marmelad. Till kakorna ovan användes t.ex. hallon- och granatäppelmarmelad!

Ingredienser 20 kakor

0,75 dl strösocker
0,75 tsk bakpulver
2,25 dl vetemjöl
0,5 dl masansåspulver
125 gr smör i bitar
Fyllning:
0,5 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Kör alla ingredienser utom hallonsylten i en matberedare tills degen klumpat ihop sig till en boll.

Ta upp degen på ett bakbord och rulla till en 30 cm lång rulle. Skär den i 20 bitar. Rulla varje bit till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i varje boll med lillfingret. Fyll med hallonsylt.

Grädda i ca 10 minuter och låt kakorna svalna en aning innan de läggs på ett galler för att kallna helt. Förvara i lufttät burk.

måndag 23 maj 2011

Marängtårta med rice crisp


Ytterligare ett recept från Uppsala. Marängsviss, du är härmed utmanad.

Ingredienser 6 port

3 äggvitor
2 dl strösocker
3 dl rice crisp
Chokladkräm:
3 äggulor
0,75 dl strösocker
0,75 dl vispgrädde
50 g hackad mörk choklad
50 g smör
Fyllning:
3 dl vispgrädde
250 g jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett lätt skum med en elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till ett hårt skum. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 1 h.

Gör chokladsåsen. Sjud äggulor, socker och grädde under omrörning tills såsen tjocknar. Koka ej! Rör ner chokladen och smöret tills det smält och såsen blivit blank. Låt kallna.

Dela marängbotten på mitten. Vispa grädden till fyllningen och bred den över den ena maränghalvan. Ringla över chokladsås och skiva över jordubbar. Spara lite chokladsås och några hela jordgubbar till garnering. Lägg på den andra marängbottnen och garnera med chokladsås och jordgubbar. Ställ kallt till servering.

Smörstekt gös med couscous och räkor

Den här vackra och goda rätten blev vi bjudna på i helgen. Tack Gustav och Erika!

Ingredienser 4 port

600 g gösfilé
2 msk smör
Couscous:
150 g couscous
1 dl rödvinsvinäger
2 msk farinsocker
1 bananschalottenlök
2-3 msk olivolja
rivet skal från 1 citron
1 dl hackad bladpersilja
0,5 dl hackad dill
Tillbehör:
100 g färska skalade räkor

Gör så här

Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen. Värm vinäger och socker i en kastrull tills sockret smält. Skala och skiva schalottenlöken. Lägg den i kastrullen och låt den mjukna. Ta av från värmen.

Salta och peppra fisken och smörstek den 3-4 minuter på ena sidan och ca 2 minuter på den andra. Håll varmt.

Blanda couscousen med lökvinägerblandningen, citronskal, persilja, dill och olivolja. Lägg upp på ett stort fat och toppa med gösen och räkorna. Garnera med lite extra bladpersilja.

Helstekt oxfilé med örtpotatis och romanescosås

En riktigt smarrig festmåltid som samtidigt är ganska nyttig. Perfekt!

Ingredienser 4 port

600-800 g oxfilé
3 msk smör
Örtpotatis:
16 små potatisar
1 näve sockerärtor
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
60 g rucola
Romanescosås:
2 stora röda paprikor
50 g flagad mandel
2 msk olivolja
1 msk röd vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 tsk citronsaft
Svartpeppar & Flingsalt

Gör så här

Ta fram köttet ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Tillsätt hackade sockerärter den sista minuten. Häll av och låt ljumna under lock.

Lägg paprikan på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 10 minuter, till skalet börjar svartna. Sänk sedan ugnen till 150 grader. Dra av skalet och kärna ur paprikan. Mixa paprika, mandel, olja, vinäger, vitlök och sambal oelek till en sås. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Putsa oxfilén och bryn i smör i en stekpanna. Låt eventuellt en kvist rosmarin steka med. Lägg i en ugnsfast form och stek oxfilén klart i 150-gradig ugnsvärme till 60 graders innertemperatur (rosa kött). Låt vila fem minuter på en skärbräda.

Finhacka basilika och vitlök till örtpotatisen och blanda med olivolja. Låt dra några minuter. Blanda örtolja, potatis, sockerärter och rucola. Salta och peppra. Servera örtpotatisen med en skiva oxfilé och romanescosåsen.

Kokos- och chokladkakor

En variant på chocolate chip cookies, som inte gör någon besviken.

Ingredienser 25 kakor

115 g smör
1,25 dl brun farin
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 dl riven kokos
100 g mörk choklad

Gör så här

Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 175°.

Rör ihop smör, farin, strösocker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och rör ner i smeten. Hacka kokosen och chokladen grovt och vänd ner i degen. 

Ta upp teskedsstora bitar med en sked och rulla dem till bollar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt kakorna svalna på galler.

fredag 20 maj 2011

Formfranska

Durumvete och flingsalt är de hemliga ingredienserna bakom detta lättbakade och saftiga bröd. Passar både som det är eller att rostas!

Ingredienser 2 limpor

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1,5 msk flingsalt
dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
sesamfrön eller blå vallmofrön 

Gör så här

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.

Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i två smorda avlånga brödformar. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla limporna med lite vatten och strö över lite vallmofrön . Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

onsdag 18 maj 2011

Köttfärssås thai style

Fast i köttfärssås och spaghetti-träsket? Här är en alternativ rätt som är lika snabb och god, men betydligt mer spännande.

Ingredienser 4 port

1 gul lök
2 msk röd currypasta
1 msk rapsolja
400 g köttfärs
1 burk (400 g) kokosmjölk
1 röd chili
2 tsk sambal oelek
2 tsk fisksås
1 tsk socker
2 msk hackad färsk koriander
Tillbehör:
1 pkt nudlar för 4 pers

Gör så här

Koka upp vatten och lite i en stor kastrull till nudlarna. Hacka löken. Fräs tillsammas med currypasta i olja. Tillsätt köttfärsen och bryn några minuter. Häll i kokosmjölken. Finhacka chilin och rör ner i köttfärssåsen. Tillsätt också sambal oelek, fisksås och socker. Låt puttra 5-10 minuter.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och servera med köttfärssåsen, som toppas med lite hackad koriander innan servering.

måndag 16 maj 2011

Rödbetssoppa med vitlöksbröd

Soppan får nästan en overkligt rosaröd färg. Men som alltid när det äts soppa är det tillbehören som gör middagen till en hel måltid. Vitlöksbröden är gjorda på vanligt toastbröd, och är som hämtade från vilken sunkig grekrestaurang som helst. Men såååå goda!

Ingredienser 4 port

5 rödbetor
2 morötter
1 gul lök
2 msk smör
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl vitt vin
1 krm svartpeppar
1 lime
1 dl vispgrädde
Tillbehör:
8 skivor vitt toastbröd
4 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
Flingsalt och svartpeppar

Gör så här

Skala och riv rödbetor och morötter grovt. Skala och hacka löken. Fräs i smör i en stor kastrull. Häll på vatrten, buljongtärningar, vin och svartpeppar. Låt koka under lock i ca 10-12 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda olivolja, pressade vitlöksklyftor i ett glas. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och skär dem diagonalt.

Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt rivet skal och saft från en lime samt grädden. Låt koka upp igen.

Pensla brödskivorna med oljan och strö över persilja, peppar och salt. Gratinera i ugnen i ca 5 minuter. Servera med soppan.

fredag 13 maj 2011

Pasta con aglio, olio e peperoncini & pestodressad mozzarella

Det enklaste är ofta det godaste. Denna rätt åt vi för första gången i somras då vi fick den tillagad av en kär familjemedlem i ett soligt Italien. Den pestodressade mozzarellan är stulen från Jamie Oliver. Det hela serveras gärna med en enkel tomatsallad och en flaska rödvin.

Ingredienser 4 port

400 g pasta av fin kvalitet
1 röd chili
0,75 dl fin olivolja
3 vitlöksklyftor
0,5 dl finhackad bladpersilja
0,5 dl + 1 dl riven parmesanost
Tillbehör:
2 mozzarella

Gör så här

Börja att göra peston, se receptlänk ovan. Lägg upp mozzarellan på ett fat och täck dem med peston.

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Medan det kokar, hacka chili, vitlök och bladpersilja fint. När det är ca 3 minuter kvar på pastans koktid, börja fräs chilin och vitlöken i oljan. Det är viktigt att inte vitlöken bränns, då blir den besk.

Häll av pastan och blanda dem med fräset. Tillsätt bladpersilja och 0,5 dl parmesanost. Blanda runt och servera direkt med resten av den rivna parmesanosten i en skål bredvid.

Florentiska pannkakor

Supergoda vegetariska pannkakor med krämig spenatfyllning. Rätten kan även serveras som förrätt, då räcker receptet till åtta personer. Pannkakorna kan förberedas och bara gratineras strax innan servering.

Ingredienser 4 port

3 dl mjölk
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 msk smör
0,5 tsk salt
Fyllning:
200 g färsk spenat
200 g ricottaost
2 ägg
2 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
0,5 krm riven muskot
Gratinering:
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 dl grovriven parmesanost
Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
4 stora tomater
1 tsk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
Salt & peppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Skala och hacka vitlök och lök. Fräs tillsammans med tomatpurén i olivolja i några minuter. Tärna tomaterna och lägg till löken. Tillsätt balsamvinäger och oregano, och ev. lite vatten. Låt puttra på svag värme medan pannkakorna tillreds.

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjölk och mjöl och vispa till en jämn smet. Tillsätt äggen. Smält smör och blanda ner i smeten tillsammans med salt. Grädda 8 st pannkakorna och lägg dem i en hög med smörgåspapper emellan.

Förväll spenaten i kokande saltat vatten i en minut. Låt den rinna av och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Finhacka spenat och blanda med ricotta, ägg och parmesanost. Tillsätt salt, peppar och muskot.

Fördela fyllningen på pannkakorna och rulla ihop. Smält smöret till gratineringssåsen i en kastrull och tillsätt mjöl. Späd med mjölken och låt såsen koka i ett par minuter. Salta och häll såsen i en liten långpanna. Lägg i pannkakorna tätt sida vid sida. Strö över parmesanost. Gratinera i ca 10 minuter.

Smaka av tomatsåsen med salt och peppar. Mixa den slät med en stavmixer eller i en matberedare. Servera pannkakorna med tomatsåsen och några blad färsk basilika.

onsdag 11 maj 2011

Brysselkex och jordnötskakor

Brysselkexen är lättbakade och ger härliga 50-talsvibbar med sina rosa sockerkanter. Receptet till jordnötskakorna är hämtade från några amerikanska flickscouter som har dessa luftiga godingar som storsäljare.

Brysselkex 50 små kakor

100 g smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 dl ströocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration:
1 dl ströocker
några droppar röd hushållsfärg

Gör så här

Blanda samman alla ingredienser till kakdegen i en matberedare, eller hacka ihop för hand. Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en 30 cm lång rulle.

Blanda strösocker och hushållsfärg, och rulla varje degrulle i sockret. Tryck till så att det verkligen sitter fast. Plasta in och låt vila i kylen i en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader.

Skiva rullarna i 1 cm breda skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 8 minuter. Låt svalna på plåten och lägg sedan över på galler för att kallna helt.

Jordnötskakor 30 kakor

90 g rumsvarmt smör
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1 st ägg
0,5 dl jordnötssmör
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,75 tsk bakpulver
1 dl havregryn

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och sedan jordnötssmöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med smörblandningen till en slät deg.

Fördela degen i teskedsstora klickar på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda kakorna i cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Låt dem svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

söndag 8 maj 2011

Caesarsallad

En riktig sommarklassiker. Det finns många olika recept på Caesardressing men den här är den bästa vi provat hittills. Viktigt för smaken är att ha bra kvalitet på både parmesanost och olivolja. Bli inte heller avskräkta av sardellerna, de ger endast sälta (ingen fisksmak). En stavmixer behövs till dressingen, men det går också bra att använda en matberedare.

Ingredienser 4 port.

2 små krukor romansallad
4 msk hackad färsk basilika
0,5 dl parmesanost (i flagor)
5 skivor toastbröd
3 msk ovilvolja
1-2 vitlöksklyftor
Caesardressing:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
3 sardeller
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
Förslag på tillbehör:
Kyckling
Lax
Bacon

Gör så här

Lägg ägget till dressingen i sjudande vatten och låt det koka 2-3 minuter. Ta upp ägget och spola det med kallt vatten. Knäck ägget och skrapa ur det med en tesked direkt i behållaren till stavmixern. Mixa pracis så länge att ägget går sönder.

Häll i vitvinsvinäger, sardeller, senap, salt, peppar och vitlök. Låt allt mixas samman. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle, medan mixern är igång. Dressingen ska tjockna och bli till en majonnäs.

Skär brödet i små kuber. Stek i omgångar i olivolja på hög värme tills de är frasiga, tillsätt eventuellt mer olivolja. Pressa över vitlök och salta lite.

Häll dressingen över den sköljda, avrunna och rivna salladen strax före servering. Blanda väl. Strö över brödkrutonger, parmesanost och basilika. Servera eventuellt med något av tillbehören.

lördag 7 maj 2011

Rabarber- och jordgubbspaj med kardemummakräm


Kardemumma passar så bra med rabarber och jordgubb. Det här är en dessert som verkligen platsar en solig försommarkväll!

Ingredienser 10 små pajer

125 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 ägg
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g rabarber
150 g jordgubbar
3 dl gräddfil
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Kardemummakräm:
4 dl creme fraiche
0,75 dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ägg. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och rör ner i smör- och äggsmeten. Tryck ut smeten i portionsformar av porslin eller i en muffinsplåt (ca 1 1/2 dl). Ställ kallt 20 min.

Sätt ugnen på 225°. Tärna rabarbern och klyfta jordgubbarna. Täck bottnarna med frukt. Blanda gräddfil, socker, vaniljsocker och ägg och fördela i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.

Blanda alla ingredienser till kardemummakrämen, och ställ kallt till servering.

Pudra florsocker över pajerna och servera dem ljumma med kardemummakräm.

Sesampanerad lax med nudelsallad

Det är dressingen som är hemligheten bakom denna supergoda rätt som ni måste lova att pröva. Man kan byta ut laxen mot kyckling om man vill.

Ingredienser 4 port

4 portionsbitar lax
3 msk sesamfrön
Marinad:
1 msk japansk soja
1 tsk limeskal
1 msk limesaft
0,5 msk honung
1 tsk sesamolja
Dressing:
1 tsk limeskal
2 msk limesaft
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
2 tsk finhackad chili
1 msk honung
3 msk japansk soja
6 msk rapsolja
2 msk hackad färsk koriander
Sallad:
200 g risnudlar
1 näve rucola
1 påse blandad sallad
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad färsk koriander

Gör så här

Blanda marinaden i en plastpåse och i laxen. Marinera i kylen ca 1 timme, gärna längre. Blanda dressingen och låt den mogna ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250°. Skär varje laxbit i 4 mindre bitar. Rrulla dem i sesamfrön och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek laxen mitt i ugnen ca 5 minuter.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet och blanda nudlarna med dressingen.

Blanda nudlarna med all sallad, gräslök och koriander. Servera med laxen.

fredag 6 maj 2011

Citron- och myntakaka

Använd resten av myntan till att blanda ner i en vanlig grönsallad eller gör några smarriga mojitos.

Ingredienser 1 kaka

50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl myntablad
0,5 dl mjölk
2 msk citronsaft
rivet skal av 1 citron
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
1,5 dl florsocker
4 tsk citronsaft
ev. några droppar gul hushållsfärg

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Finhacka myntabladen, och rör dner i äggvispet. Tillsätt smör, mjölk, citronsaft och citronskal och rör till en jämn smet. Blanda mjölsorterna med bakpulvret. Vänd ner i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen 25 min. Vänta några minuter innan du vänder kakan ur formen för att låta den svalna på galler.

Blanda samman glasyren och rör den slät. Ringla den över kakan.

Mac and cheese

Mjuka makaroner, krispig blomkål och frasig topping gör denna rätt lite mer spännande än en vanlig makaronilåda. Avskräcks inte av mängden ost. Ät en stor sallad till istället!

Ingredienser 4-5 port

1 pkt bacon
1 blomkålshuvud
300 g idealmakaroner
1 knippe färsk rosmarin
200 g cheddar eller lagrad prästost
2 skivor vitt toastbröd
0,5 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 dl créme fraiche

Gör så här

Sätt ugnen på 220 grader. Lägg baconskivorna bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 5 minuter, tills baconskivorna är knapriga.

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Dela blomkålen i mindre bitar och koka tillsammans med makaronerna i ca 5 minuter. Riv osten under tiden.

Mixa bacon, bröd, rosmarinblad och olivolja.

Häll av vattnet från blomkålen och pastan, men spara lite av kokvattnet. Pressa i vitklöksklyftorna och blanda i crème fraiche och ost. Späd eventuellt med mer vatten. Salta och peppra.

Häll makaroniröran i en liten, lätt smord, långpanna. Platta till röran och strö över brödsmulorna. Baka i ugnen ca 10 minuter.

tisdag 3 maj 2011

Spröda kakor med nutellafyllning

Dessa kakor är smått beroendeframkallande, och passar nog er som är svaga för ballerinakex. Om man inte är ett fan av nutella kan man använda kakdegen till att göra enkla citron- och vallmokakor. Tillsätt då rivet skal från 2 citroner och 2 msk blåa vallmofrön till degen och grädda enligt instruktionerna nedan.

Ingredienser ca 20 st dubbla kakor

100 g smör
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
0,75 dl strösocker
Fyllning:
0,75 dl nutella

Gör så här

Kör alla ingredienser till degen i en matberedare tills det bildas en klump eller hacka ihop degen för hand. Forma degen till en korv och vira in i plastfolie. Låt vila i kylen i en halvtimme.

Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en tunn platta, ca 3 mm tjock, på en mjölad bänk. Stansa ut kakor med ett pepparkaksmått eller ett tunt glas. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10 minuter.

Låt kakorna svalna helt på galler. Bred sedan på nutella på hälften av kakorna och använd de andra som lock.

måndag 2 maj 2011

Räksallad med avokadokräm

Fräsch sallad som med fördel serveras med en seg baguette och ett glas vitt vin.

Ingredienser 4 port

1 kg räkor med skal
1 liten citron
1 knippe rädisor
4 morötter
1 gurka
80 g rucola
3 msk olivolja
2 avokado
2 dl turkisk yoghurt
Flingsalt & svartpeppar
Bröd

Gör så här

Skala räkorna och blanda med 1,5 msk citronsaft och skal från 0,5 citron.

Lägg rädisor i isvatten i 10 minuter. Hyvla under tiden morötterna och gurkan i långa smala strimlor. Skölj rucolan. Skiva rädisorna tunt. Blanda grönsakerna med olivolja, 1,5 msk citronsaft och skal från 0,5 citron. Salta och peppra om så önskas.

Mosa avokadon och blanda med turkisk yoghurt. Salta och peppra.

Fördela salladen på ett stort fat och lägg på räkorna. Servera med avokadokrämen och bröd.

Snabb cheesecake med hallon och lemon curd

Knaprig botten, syrlig lemon curd, färska söta hallon, vaniljkräm och choklad. Kan det bli annat än gott!?

Ingredienser 4 port

0,5 dl hasselnötter
5 st digestivekex
2 msk smör
4 msk lemon curd
150 g färska hallon
150 g cream cheese
1 msk mjölk
0,5 tsk vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker
0,5 dl florsocker
25 g mörk choklad

Gör så här

Rosta hasselnötterna i en het och torr stekpanna. Häll nötterna på en ren handduk när skalen börjar "knäppa". Grugga bort skalen och grovhacka nötterna. Smula sönder digestivekexen. Smält smöret i stekpannan, tills det börjar bli brynt. Ta bort från värmen och rör i hasselnötter och digestivekex. Fördela i fyra cocktailglas.

Bred på en matsked lemon curd ovan på nöt- och kexbottnen. Lägg på hallon. Blanda cream cheese, mjölk, vaniljpulver och florsocker. Ringla över hallonen. Hyvla av små flisor av chokladen med en vass kniv, och lägg försiktigt på vaniljkrämen. Låt stå kallt till servering.

söndag 1 maj 2011

Minestronesoppa

Minestronesoppa är en klassiker. Nyttigt och billigt.

Ingredienser 4 port

1 liten gul lök
1 morot
2 potatisar
1 liten palsternacka
0,25 rotselleri
1 vitlöksklyfta
0,5 purjolök
2 msk smör
1 burk hela tomater
1 grönsaksbuljongtärning
0,75 liter vatten
0,5 tsk salt
2 dl pasta, exempelvis fjärilar
0,5 tsk italiensk salladskrydda
svartpeppar
Topping
1 dl riven parmesanost
2 msk färsk basilika
baguette

Gör så här

Skala och tärna alla grönsaker. Fräs grönsakerna i smör i någon minut. Tillsätt vatten, buljongtärning samt burken med de hela tomaterna. Låt koka i 20 minuter.

Tillsätt sedan pastan och koka soppan tills pastan är klar. Smaka av med salladskrydda och svartpeppar. Servera med parmesanost, hakad basilika och bröd.

Lyxfika!

Smarriga makroner från NK. Smaker: skogsbär, citron, pistasch och karamell.